Αποκάλυψη: Γιατί η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη

Αποκάλυψη: Γιατί η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη

Μπορεί να έχουμε γνωρίσει τον Ρούντολφ, το διάσημο τάρανδο που οδηγεί το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, μέσα από ταινίες, βιβλία και τραγούδια, όμως ποτέ κανείς μέχρι σήμερα δεν εξήγησε γιατί η μύτη του είναι κόκκινη.

Ερευνητές από την Ολλανδία και τη Νορβηγία αποκάλυψαν το μυστικό του ταράνδου, που με το κόκκινο φως που εκπέμπει η μύτη του καταφέρνει να οδηγεί τον Άγιο Βασίλη μέσα από χιονοθύελλες, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Οι επιστήμονες, με ένα μικροσκόπιο, εξέτασαν τη ρινική κοιλότητα πέντε ανθρώπων και δύο ταράνδων.

Η μύτη του ταράνδου έχει κατά 25% περισσότερα αιμοφόρα αγγεία από του ανθρώπου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στη χριστουγεννιάτικη έκδοση της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης. Τα μικροσκοπικά αγγεία παρέχουν την απαιτούμενη ποσότητα οξυγόνου, ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος.

«Η μύτη του Ρούντολφ είναι κόκκινη επειδή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και παρουσιάζει πυκνή μικροκυκλοφορία. Έχει τέτοια ανατομία, ώστε να μπορούν οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους κατά τις νυχτερινές τους πτήσεις», σημειώνεται στην έρευνα.

Για να προλάβει ο Άγιος Βασίλης δε να μοιράσει τα δώρα σε 100 εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο, ο Ρούντολφ οδηγεί το έλκηθρο με 1.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, υποστηρίζει μια άλλη έρευνα.