ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την Κυριακή θα εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο η Ιαπωνία

Την Κυριακή θα εκτοξεύσει κατασκοπευτικό δορυφόρο η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει της διαδικασία να θέσει σε τροχιά την Κυριακή, έναν νέο κατασκοπευτικό δορυφόρο που θα συμπληρώσει την αμυντική της ασπίδα, ιδιαίτερα από την απειλή της Βόρειας Κορέας. Αυτός ο δορυφόρος «συλλογής πληροφοριών» θα περιλαμβάνει και τμήμα μέτρησης και καταγραφής των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές.

Ο ιαπωνικός πύραυλος Η-2Α που θα μεταφέρει ένα δορυφορικό ραντάρ, αναμένεται να εκτοξευτεί από το διαστημικό κέντρο Τανεγκασίμα στα νοτιοδυτικά της χώρας, την Κυριακή το απόγευμα.

Ο δορυφόρος μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα στο έδαφος, σε εμβαδόν ενός τετραγωνικού μέτρου, μέσα στη νύχτα ή ακόμη και κατά τη διάρκεια συννεφιάς και από υψόμετρο αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μπορεί εκτός από την κατασκοπευτική ικανότητα να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, το τσουνάμι, ή οι τυφώνες..

Για λόγους ασφαλείας, η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) και ο διαχειριστής του Η-2Α, η Mitsubishi Heavy Industries (MHI), δεν παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της αποστολής.

Η πιο πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου H-2A πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012, όταν και τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά ένας δορυφόρος παρατήρησης της Γης. Η συλλογή πληροφοριών και η παρακολούθηση μέσω δορυφόρου, αποφασίστηκαν μετά από τις πρώτες δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.