ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο: Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το διαστημόπλοιο Soyuz

Βίντεο: Έφτασε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το διαστημόπλοιο Soyuz

Με μια πτήση-εξπρές το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz μετέφερε σε λιγότερο από έξι ώρες το νέο πλήρωμα αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).


Το διεθνές πλήρωμα αποτελείται από το Ρώσο βετεράνο κοσμοναύτη Φεντόρ Γιουρτσίχιν, τον αρχάριο Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και την Αμερικανίδα μηχανικό, 43 ετών, Κάρεν Νάιμπεργκ.

Το Soyuz TMA-09M εκτοξεύθηκε στις 23:31 (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στις στέπες του Καζακστάν.

«Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί», δήλωσε μετά την εκτόξευση ο εκπρόσωπος της NASA, Ρομπ Ναβίας.

Η πρόσδεση του διαστημοπλοίου στο διαστημικό σταθμό πραγματοποιήθηκε γύρω στις 05:10 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί, έπειτα από λιγότερο από έξι ώρες πτήσης, ενώ το ταξίδι διαρκούσε προηγουμένως δύο ημέρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.

Αυτό το τεράστιο κέρδος χρόνου κατέστη δυνατό χάρη σε τεχνολογικές βελτιώσεις που επιτρέπουν στο διαστημόπλοιο Soyuz να πραγματοποιεί μόνο τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη, πριν προσδεθεί στον ISS, έναντι των 34 που χρειάζονταν ως τώρα.

Οι αστροναύτες εισήλθαν στη συνέχεια στον ISS γύρω στις 07:15 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από τις περίπου δύο ώρες που χρειάζονται για τις διαδικασίες πρόσδεσης. Τους υποδέχθηκαν οι Ρώσοι Πάβελ Βινογκράντοφ και Αλεξάντρ Μισούρκιν και ο Αμερικανός Κρις Κάσιντι.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση «εξπρές» που φέρνει αστροναύτες στον ISS. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία το Μάρτιο.

Δείτε το βίντεο της εκτόξευσης: