ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες έσπαγαν κώδικες στο ιντερνετ

Πώς αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες έσπαγαν κώδικες στο ιντερνετ

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ έχουν καταφέρει να σπάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση ασφαλών κατά τα άλλα διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως το online banking, τα ιατρικά αρχεία και οι υπηρεσίες email.

Οι τεχνικές κρυπτογράφησης που φέρονται να έχουν «σπάσει» χρησιμοποιούνται ευρέως από δημοφιλείς εταιρείες του χώρου του διαδικτύου, όπως η Google, η Yahoo και το Facebook.

Πέτρα του σκανδάλου αυτή τη φορά είναι το αποκαλούμενο πρόγραμμα Bullrun, στο οποίο η NSA φέρεται να δαπανά 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Η εν λόγω χρηματοδότηση ξεπερνά κατά πολύ το γνωστό πλέον πρόγραμμα Prism, στο οποίο έχει αναφερθεί πως δαπανώνται 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εν λόγω υπηρεσίες εστιάζουν στις μεθόδους κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται σε smartphones 4G, email, online αγορές και εταιρικά δίκτυα επικοινωνίας εξ αποστάσεως. Η NSA φέρεται να έχει στη διάθεσή της υπερυπολογιστές αφιερωμένους στο «σπάσιμο» της τεχνολογίας κρυπτογράφησης προσωπικών δεδομένων που χρησιμοποιείται για την προστασία χρηστών του Ίντερνετ όταν αυτοί κάνουν «login» σε διάφορες υπηρεσίες

Η βρετανική υπηρεσία φαίνεται να έχει και άλλο ένα πρόγραμμα, το Cheesy Name, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την κατάδειξη «τρωτών σημείων» σε συστήματα κρυπτογράφησης, καθώς και την ΗΟΤ (Human Intelligence Team), η οποία ασχολείται δραστηριοποιείται στον «πραγματικό κόσμο», έχοντας ως αντικείμενο την στρατολόγηση πρακτόρων στο εσωτερικό της διεθνούς βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.