ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ένας εντυπωσιακός αστέρας νετρονίων

Ένας εντυπωσιακός αστέρας νετρονίων

Ένας περιστρεφόμενος αστέρας νετρονίων, 18.000 έτη φωτός μακριά μας ίσως δώσει τα στοιχεία που λείπουν για την επίλυση ενός μυστηρίου που σχετίζεται αυτά τα αντικείμενα.

Τα πάλσαρ είναι αστέρες νετρονίων που περιστρέφονται, συνήθως με μεγάλες συχνότητες. Οι αστρονόμοι τα χωρίζουν σε δύο βασικές κατηγορίες, αυτά που εκπέμπουν ραδιοκύματα καθώς περιστρέφονται και εκείνα που εκπέμπουν ακτίνες χ.

Τα πρώτα, εκπέμποντας ραδιοκύματα χάνουν σταδιακά την ενέργειά τους και σύμφωνα με υπολογισμούς παύουν να περιστρέφονται σε 10-100 εκατομμύρια χρόνια από το σχηματισμό τους.

Αυτά που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, λέγονται δυαδικά πάλσαρ γιατί συνοδεύονται πάντα από ένα ενεργό άστρο-συνοδό. Η βαρύτητα του αστέρα νετρονίων έλκει κατά περιόδους υλικό από το άστρο-συνοδό, και καθώς αυτό επιταχύνεται σε υψηλές ταχύτητες και πέφτει πάνω στον αστέρα νετρονίων, εκπέμπει πολύ ενεργή ακτινοβολία σε μορφή ακτίνων χ.

Ωστόσο, ένα «περίεργο» πάλσαρ φαίνεται να μη συμβιβάζεται με αυτό το διαχωρισμό. «Για πρώτη φορά βλέπουμε ακτίνες χ και παλμούς ραδιοκυμάτων από το ίδιο πάλσαρ», λέει ο Simon Johnston, επικεφαλής αστροφυσικής στον οργανισμό επιστημονικής έρευνας της Κοινοπολιτείας, στο Σύδνεϋ. «Είναι η πρώτη ένδειξη για πάλσαρ που αλλάζει από το ένα είδος στο άλλο».