ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνολογία 4G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τεχνολογία 4G: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ήδη από το 2012 η Google και οι εταιρείες επικοινωνιακών συστημάτων παγκοσμίως προετοιμάζουν τους χρήστες του διαδικτύου για τη νέα επανάσταση – την τεχνολογία 4G. Σήμερα στην Ελλάδα η εμπειρία του 4G δικτύου είναι πλέον διαθέσιμη και εδώ παρουσιάζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google.

Τι είναι:
Η τεχνολογία 4g όπως δηλώνει και το όνομά της είναι η διάδοχος γενιά του 2g και 3g. Στη γενιά 2g περάσαμε από τη αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση, όπου μπορούσαμε να στείλουμε μηνύματα ή να έχουμε e-mail στο κινητό μας, και ακολούθησε η τρίτη γενιά (3g) στην οποία μπορούμε να έχουμε παγκόσμια περιαγωγή (internet) στο κινητό ή στον υπολογιστή, καθώς επίσης μπορούμε να ανεβάσουμε video στο διαδίκτυο ή να κατεβάσουμε αρχεία μουσικής με ταχύτητες εώς 1.4 Mb/s.

Τι μας προσφέρει:
Με την 4g τεχνολογία θα μπορούμε να έχουμε ό,τι είχαμε και στη 3g γενιά με τη κύρια διαφορά ότι ενώ στη γενιά 3g για να έχουμε πρόσβαση στο internet με υπολογιστή είτε με κινητό θα έπρεπε να είμαστε κοντά σε ένα wi-fi σημείο (απόσταση το πολύ εώς 100 μέτρα) τώρα έχουμε μεγαλύτερη ευριζωνικότητα που σημαίνει ότι θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το wi-max σημείο ή και παραπάνω. Επίσης, οι ταχύτητες για ανέβασμα ή κατέβασμα αρχείων γίνονται πολύ μεγαλύτερες.

Πώς λειτουργεί:
Η τεχνολογία 4g στηρίζεται πάνω στην τενολογία WiMAX και LTE Advanced. Η τεχνολογία WiMAX λειτουργεί παρόμοια με το Wi-fi, όμως, εξασφαλίζει εμβέλεια επικοινωνίας 35 και παραπάνω χιλιομέτρων σε αντίθεση με τα 100 μέτρα περίπου που εξασφαλίζει το Wi-Fi.Επιπλέον, η ταχύτητα κατεβάσματος αρχείων αναμένεται στα 100Mbps για τα κινητά τηλέφωνα. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και συνοψίζονται παρακάτω:
• Ο πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σύνδεσή στο διαδίκτυο οπουδήποτε μέσα σε μια πόλη ή μια χώρα ακόμα και αν είναι εν κινήσει αφού η εμβέλεια του θα είναι πολύ μεγάλη
• Εταιρίες θα μπορούν πλέον να φτιάξουν το δικό τους δίκτυο με μεγάλη ευκολία επειδή δεν απαιτείται η ύπαρξη καλωδίων σε όλη τη χώρα κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος φυσικά του πολίτη

Πρέπει να τονιστεί ότι οι ταχύτητες είναι ενδεικτικές και δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλες στον πραγματικό κόσμο. Σε επαρχιακές περιοχές όπου οι κεραίες θα απέχουν μεταξύ τους 10 χιλιόμετρα για παράδειγμα η ταχύτητα θα ανέρχεται στα 10 Mbit/s. Ωστόσο, στα αστικά κέντρα η ταχύτητα θα είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Η τεχνολογία LTE-Advanced είναι ουσιαστικά η πρόοδος του 3g. Χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες MIMO και OFDM. Τα πλεονεκτήματά τουlte advanced είναι τα εξής:
• Οι ταχύτητες αυξάνονται(1gbps για κατέβασμα αρχείων και 500mbps για ανέβασμα αρχείων)
• Η αποτελεσματικότητα του φάσματος είναι 3 φορές μεγαλύτερη από το Lte που χρησιμοποιείτε σήμερα.

Διαβάστε επίσης:
Κινέζικος ο ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο

Κράνος μικροκυμάτων κάνει διάγνωση εγκεφαλικού