ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Internet πάει …διάστημα και η Google θέλει να επενδύσει σε αυτό

Το Internet πάει …διάστημα και η Google θέλει να επενδύσει σε αυτό

Ο Έλον Μασκ δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Αλλά είναι ο άνθρωπος που ανέπτυξε την PayPal πριν την πουλήσει στο eBay και προχωρήσει με τα επόμενα projects του που περιλαμβάνουν την Tesla Motors –την κορυφαία εταιρεία στο χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων- αλλά και τη SpaceX, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των διαστημικών ταξιδιών.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η SpaceX, όμως, πρόκειται να εμπλακεί και σε ένα ακόμη πολύ φιλόδοξο σχέδιο που έχει ως στόχο να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ολόκληρο τον κόσμο –και ιδίως στα 3 δισ. ανθρώπων που δεν έχουν αυτή τη στιγμή σύνδεση- μέσω του διαστήματος! Και το σχέδιο είναι τόσο ενδιαφέρον ώστε η Google ετοιμάζεται να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε αυτό!

Το σχέδιο του κ. Μασκ βασίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου από πολυάριθμους δορυφόρους που θα είναι σε τροχιά σε απόσταση μόλις 750 μιλίων από το έδαφος όταν οι δορυφόροι που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι σε τροχιά 22.000 μιλίων από τη Γη. Οι δορυφόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την αποστολή και λήψη δεδομένων αντικαθιστώντας τους routers και τις επίγειες, ενσύρματες υποδομές, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την ταχύτητα. Το πλάνο για να πετύχει χρειάζεται μία εταιρεία να θέτει σε τροχιά τους δορυφόρους και εκεί αναλαμβάνει η SpaceX. Μάλιστα, το project, το οποίο ακόμη δεν έχει όνομα, θα φιλοξενηθεί αρχικά στους χώρους της SpaceX στο Σιάτλ.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ένα τέτοιου τύπου δίκτυο δορυφόρων που θα χρησιμοποιηθεί για δορυφορική πρόσβαση, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι ο κ. Μασκ είναι από τους λίγους ανθρώπους που θα μπορούσαν να το υλοποιήσουν. Γι’ αυτό και η Google φέρεται έτοιμη να επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια στη SpaceX, μόνο και μόνο επειδή ενδιαφέρεται για το σχέδιο με το Internet από το διάστημα. Σημειωτέον πως η Google, όπως και το Facebook, θέλουν να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου και δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη πειραματίζεται με διάφορα μοντέλα πρόσβασης, όπως τα μπαλόνια και τα αερόστατα αλλά και τα δίκτυα οπτικών ινών που προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες.

Πάντως, το πλάνο του κ. Μασκ είναι τόσο φιλόδοξο που ο απώτερος στόχος του είναι να συνδέσει τηλεπικοινωνιακά τη Γη με τον Άρη. Από οποιονδήποτε άλλο, η δήλωση αυτή ίσως να έμοιαζε υπερβολική, αλλά ο κ. Μασκ έχει δείξει στο παρελθόν ότι συνήθως δεν αστειεύεται.

Σχετικές ειδήσεις