ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

IFA 2015: Το Internet of Things καταφθάνει και αλλάζει τον …ύπνο μας

IFA 2015: Το Internet of Things καταφθάνει και αλλάζει τον …ύπνο μας

H διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών -αλλά και των ηλεκτρικών- συσκευών αποτελεί τη βασική τάση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας, όπως φαίνεται και από τις παρουσιάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της φετινής IFA.

Του Δημήτρη Μαλλά

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ψηφιακών τεχνολογία παγκοσμίως, η οποία άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή (04/09/2015) στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου με περισσότερους από 1650 εκθέτες. Και ένα από τα βασικά μηνύματα της IFA 2015 είναι ότι το Internet of Things (ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή απλά ΙοΤ) είναι πλέον πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Άπαντες οι «παίκτες» έχουν αποφασίσει ότι το ΙοΤ είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις παρουσιάσεις μεγάλων κατασκευαστών όπως η Sony και η Samsung, το ΙοΤ ήταν από τις λέξεις – κλειδιά.

Καλύτερος ύπνος

Η διασύνδεση αυτή των συσκευών μπορεί να αλλάξει σε πολλά σημεία την καθημερινότητα μας. Όπως, για παράδειγμα, τον τρόπο που …κοιμόμαστε. Στη φετινή IFA για παράδειγμα είδαμε τουλάχιστον τρεις εταιρείες που είχαν συσκευές που τοποθετείς κάτω από το κρεβάτι ή το στρώμα την ώρα που κοιμάσαι και το πρωί σε ενημερώνουν για το πόσο καλά κοιμήθηκες συν ότι σου δίνουν συμβουλές. Συσκευές που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung, αλλά και ανερχόμενα startups όπως είναι η Withings και η Sleepace.

Δείγμα της τάσης διασύνδεσης των συσκευών είναι το γεγονός ότι η πρόταση της Samsung ονόματι SleepSense, επιστημονικός σύμβουλος στην οποία είναι ο Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος, συνδέεται με τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού και μπορείς να τις κλείσει ή να τις ανοίξεις ανάλογα με το αν έχει αποκοιμηθεί ή ξυπνήσει ο χρήστης!

Το «έξυπνο» σπίτι

Χαρακτηριστικό της τάσης προς το ΙοΤ που υπάρχει είναι στη φετινή ΙFA υπήρχαν δεκάδες εταιρεία που παρουσίαζαν συσκευές, όπως πρίζες και ειδικά hub, που έχουν ως στόχο να κάνουν πιο «έξυπνο» το σπίτι μας. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποιο κοινό πρωτόκολλο προκειμένου να είναι πιο εύκολη η σύνδεση προϊόντων από διαφορετικούς κατασκευαστές, αν και απ’ ότι φαίνεται η λύση στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα αργήσει πολύ να κάνει την εμφάνιση της.

Σχετικές ειδήσεις