ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται τα ρομπότ; Δείτε τι είπε ο CEO της SONY στην IFA

Έρχονται τα ρομπότ; Δείτε τι είπε ο CEO της SONY στην IFA

Πριν λίγα χρόνια τα smartphones άλλαξαν τη ζωή μας. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή, ίσως, έρθει από τα ρομπότ που θα μπουν στα σπίτια μας, όπως υποστήριξε το αφεντικό της Sony Καζ Χιράι μιλώντας σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων στο περιθώριο της IFA 2016. O δημοσιογράφος του Newsbomb.gr,Δημήτρης Μαλάς, βρέθηκε εκεί και μας ενημερώνει για τα «θαύματα» της τεχνολογίας που πρέπει να περιμένουμε.

«Η τελευταία μεγάλη αλλαγή ήταν η μετάβαση από τα “κλασικά” κινητά τηλέφωνα στα smartphones, η οποία σημειώθηκε πριν από 10-12 χρόνια. Τώρα, ενδεχομένως να ήρθε η ώρα για μία νέα αλλαγή» επεσήμανε ο επικεφαλής του ιαπωνικού ομίλου. «Η αλλαγή αυτή μπορεί να μην περιλαμβάνει τα smartphones ή μπορεί και να τα περιλαμβάνει. Είναι κάτι που θα δούμε πως θα εξελιχθεί» ανέφερε ο κ. Χιράι, ο οποίος ερωτώμενος για τα wearables, σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η εφαρμογή εκείνη που θα έχει ως αποτέλεσμα να πετύχει η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.

Ενδεχομένως, η επόμενη αλλαγή να έχει σχέση με την αξιοποίηση του Internet of Things (IoT) και της ρομποτικής. O κ. Χιράι επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης για τις συσκευές που έχουμε στο χέρι μας σε συνδυασμό με εφαρμογές ρομποτικής. Στο περίπτερο της Sony, υπάρχει μία επίδειξη ενός μικρού ρομπότ, ονόματι Xperia Agent, το οποίο δέχεται φωνητικές εντολές και ασύρματα ενημερώνει την καφετιέρα για να φτιάξει καφέ ή την τηλεόραση να προβάλλει την ταινία που επιθυμούμε ή τη φωτογραφία που μας έστειλε πριν από μερικές ημέρες κάποιος φίλος!

xperia agent

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του τμήματος των smartphones, ο κ. Χιράι έδειξε να απορρίπτει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Sony από τη συγκεκριμένη αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι τόνισε ότι η Sony Mobile είναι η εταιρεία του ομίλου που προσπαθεί να εντοπίσει ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στο χώρο των επικοινωνιών και να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει.

Ακουστικό από το μέλλον και στο βάθος εικονική πραγματικότητα

Η Sony σκοπεύει να ξεκινήσει τον Νοέμβριο τη διάθεση του Xperia Ear, ενός Bluetooth ακουστικού, το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακός βοηθός και δέχεται φωνητικές εντολές αλλά και νεύματα, ενώ μπορεί να κάνει προτάσεις και να διαβάζει τα μηνύματα που φθάνουν στο smartphone του χρήστη.

Γενικότερα, ο κ. Χιράι επεσήμανε ότι η Sony θέλει να δοκιμάζει πράγματα προκειμένου να εντοπίσει το επόμενο κύμα αλλαγών, ενώ στάθηκε αρκετά και στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η τεχνογνωσία που υπάρχει από το PlayStation. Άλλωστε στο PlayStation θα δοκιμάσει η Sony τις πρώτες της συσκευές εικονικής πραγματικότητας (virtual reality – VR). Ο κ. Χιράι, πάντως, επεσήμανε ότι αν το οικοσύστημα της εικονικής πραγματικότητας στηθεί με τον σωστό τρόπο, τότε υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. «Για εμάς, μάλιστα, που είμαστε και στην παραγωγή περιεχομένου (Sony Pictures), τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ μεγάλα» τόνισε ο επικεφαλής του ιαπωνικού ομίλου.