ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσταση στην Αίγινα: Τόσο κοντά τόσο μαγικά

Ανάσταση στην Αίγινα: Τόσο κοντά τόσο μαγικά

Βεγγαλικά και κροτίδες παντού. Κεντρικό σημείο η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στο λιμάνι και του Αγίου Νικολάου στην πόλη. Η Αίγινα μπορεί να σας κάνει κλικ αυτό το Πάσχα, αρκεί να το αποφασίσετε. Είναι δίπλα και μπορείτε να πάτε ακόμα και τελευταία στιγμή.

Ένας άλλος λόγος για να επισκεφθείτε την Αίγινα είναι η αναβίωση του εθίμου του Χορού της Λαμπτής. Ο χορός γίνεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Από τα παλαιότερα χρόνια οι χορευτές παίρνουν θέση ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο, ώστε ο ναός του Τιμίου Σταυρού να βρίσκεται στο κέντρο.

Οι γέροντες σέρνουν το χορό και τους ακολουθούν με τη σειρά οι άγαμοι, οι έγγαμοι άνδρες και ξανά γέροντες, δημιουργώντας ένα τόξο ανδρών. Οι γυναίκες σχηματίζουν ένα άλλο τόξο, πρώτα οι γερόντισσες, μετά οι νέες κοπέλες, οι παντρεμένες και ξανά οι γερόντισσες.

Ο μικρός χορός παλιότερα γινόταν στην πλατεία της Παναγίας της Φορίτισσας. Σε αυτόν οι νέοι φανέρωναν την αγάπη τους στην κοπέλα που αγαπούσαν. Ο μεγάλος χορός γινόταν στην πλατεία της Εκκλησίας του Σταυρού, όταν τελείωνε ο μικρός χορός. Σε αυτόν συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

Και στους δύο χορούς ιδιαίτερη συμμετοχή είχεο τραγουδιστής και τα όργανα. Ο χορός της Λαμπρής διαρκούσε τρεις μέρες και επαναλαμβανότανε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες κάθε Πέμπτη. Σήμερα το έθιμο αναβιώνει κάθε Λαμπρή στην Εκκλησία του Σταυρού στην Παλαιοχώρα.

Σχετικές ειδήσεις