TRAVEL

Φθινόπωρο στην Ελλάδα: Επτά φωτογραφίες υπενθυμίζουν ομορφιές του τόπου μας

Φθινόπωρο στην Ελλάδα: Επτά φωτογραφίες υπενθυμίζουν ομορφιές του τόπου μας

Η Ελλάδα είναι καθιερωμένη στην παγκόσμια συνείδηση ως ιδανικό μέρος για καλοκαιρινές διακοπές: Τα νησιά μας και η τεράστια ακτογραμμή ταυτίζονται με τη θάλασσα και το κολύμπι και όλοι προτιμούν τη χώρα μας για να περάσουν τις πιο ζεστές μέρες του χρόνου όσο καλύτερα και πιο ξέγνοιαστα μπορούν. Η πατρίδα μας όμως είναι πανέμορφη ακόμα και όταν φεύγει το καλοκαίρι, οι μέρες μικραίνουν και τα χρώματα αλλάζουν: Όταν το κίτρινο του ήλιου γίνεται πιο αχνό ή όταν κρύβεται πίσω από βαριά, γεμάτα βροχή σύννεφα, όταν η γη παίρνει καφετιές αποχρώσεις και όταν τα φύλλα των καταπράσινων δέντρων κιτρινίζουν και πέφτουν βαριά στο έδαφος, στρώνοντας ένα χρυσαφένιο χαλί.

Η αλήθεια είναι πως το φθινόπωρο, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα, από τη θάλασσα στη στεριά, από τις εντυπωσιακές ακρογιαλιές στα βουνά, τα ποτάμια, τα δάση και τις λίμνες της ενδοχώρας. Χωρίς υπερβολή, αυτή η «άλλη Ελλάδα» που πολλοί δεν έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε, αξίζει την προσοχή μας και θα κερδίσει σίγουρα το ενδιαφέρον μας. Περιοχές όπως τα χωριά της Πίνδου, η λίμνη Πλαστήρα, η Κερκίνη στον Βορρά, η ορεινή Αρκαδία στην Πελοπόννησο, το Πήλιο με τις ομορφιές του, τα Τρίκαλα, η Κεντρική αλλά και η Δυτική Μακεδονία, το Νυμφαίο στη Φλώρινα, ο Έβρος και τα χωριά της Ροδόπης, είναι μόνο μερικά μέρη από μια ατέλειωτη λίστα με ομορφιές της πατρίδας μας που «πρέπει» να γνωρίσουμε.

Ακολουθούν επτά φθινοπωρινές φωτογραφίες από τη φύση της Ελλάδας που θα μας πείσουν πως ένα ταξίδι το φθινόπωρο… επιβάλλεται!

Τα Γιάννενα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Μια πόλη με φανερές στον αστικό ιστό της όλες τις περιόδους της ιστορίας της, με κυρίαρχη βέβαια την τουρκική. Η βόλτα στην όχθη της λίμνης είναι πάντοτε απολαυστική, ενώ τα χρώματα του φθινοπώρου δίνουν μια ονειρική πινελιά στην ατμόσφαιρα. «Επιβάλλεται» και η επίσκεψη με το καραβάκι στο Νησάκι, ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά εντός λίμνης της χώρας (το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος, στη Μεγάλη Πρέσπα), όπου υπάρχει το εντυπωσιακό μουσείο στο παλιό σπίτι του Αλή Πασά.

Τα Μετέωρα είναι οι άκρως εντυπωσιακοί, θεόρατοι βράχοι, στην κορυφή των οποίων είναι χτισμένα ιστορικά μοναστήρια. Οι επισκέπτες έχουν κάθε λόγο να βρεθούν εκεί όλες τις εποχές του χρόνου, όμως ειδικά το φθινόπωρο, που η φύση γύρω παίρνει δεκάδες χρώματα και αποχρώσεις του καφέ, πρόκειται για μία συγκλονιστική εμπειρία.

Το δάσος της Φολόης, στα ορεινά της Δυτικής Πελοποννήσου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φιλοξενεί επίσης πολλά είδη ζώων και πτηνών, αλλά και φυτών. Είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000 και κατά τη μυθολογία ήταν το μέρος που ζούσαν οι Κένταυροι και που ο Ηρακλής κατάφερε να πιάσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο, στον τέταρτο από τους 12 άθλους του.

Ο Όλυμπος δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, αλλά και ένας τόπος χαρακτηρισμένος από τη μυθολογία. Δεν μπορεί παρά το μέρος που είχαν διαλέξει οι αρχαίοι θεοί ως κατοικία τους να είναι αυτό που λέμε «απαράμιλλης ομορφιάς». Οι κορυφές του Ολύμπου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ορειβατών, όλοι οι υπόλοιποι όμως μπορούμε να χαρούμε τα τοπία που μας χαρίζει με τα πυκνά δάση και τα παραδοσιακά χωριουδάκια.

Η λίμνη της Καστοριάς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με την ψύχρα του ελληνικού Βορρά να κάνει τις καμινάδες των σπιτιών να καπνίζουν, τα μεγάλα πλατάνια στις όχθες να γεμίζουν με τα πλατιά φύλλα τους που πέφτουν τον παραλίμνιο δρόμο και το νερό, αλλά και τις ομίχλες πάνω από τη λίμνη να… απογειώνουν το μυστήριο. Η Καστοριά, μια από τις πιο όμορφες μακεδονίτικες πόλεις είναι φιλόξενη για όλους, κάθε εποχή του χρόνου.

6.

Ένα χωριό χτισμένο στο βάθος του φαραγγιού του Βουραϊκού κι ένα τρένο που κάνει μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Ελλάδας: Είναι η Ζαχλωρού, ένα χωριουδάκι μέσα στη φύση που μας δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά το μεγαλείο της. Πολύ κοντά εξάλλου βρίσκονται τα ιστορικά Καλάβρυτα, το Μέγα Σπήλαιο και τόσα ακόμα πανέμορφα μέρη της ορεινής Πελοποννήσου.

7.

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες δημιουργήθηκε με φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα και σήμερα είναι ένας από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Τα δάση γύρω από τη λίμνη, τα εντυπωσιακά της νούφαρα, τα ψάρια που ζουν στα νερά, αλλά και ζώα όπως οι νεροβούβαλοι που συναντάμε στις όχθες της, δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα για όλους τους επισκέπτες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.