TRAVEL

Σαφάρι στην Κένυα: Τα «μυστικά» για μία αξέχαστη εμπειρία

Σαφάρι στην Κένυα: Τα «μυστικά» για μία αξέχαστη εμπειρία

Όνειρο ζωής είναι για πολλούς από εμάς τους Ευρωπαίους ένα ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής. Η Κένυα είναι η χώρα που οι περισσότεροι ταυτίζουν με την «αυθεντική» Αφρική, τη φύση και τα ζώα, την άγρια ζωή και την εμπειρία ενός σαφάρι στα εθνικά της πάρκα.

Για να ζήσει όμως κάποιος το σαφάρι σε… όλο του το μεγαλείο, είναι καλό να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται: Να ενημερωθεί αλλά και να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα, ώστε όλα όσα θα ζήσει κατά τη διάρκεια αυτής της «βόλτας» στην άγρια φύση της Κένυας να αποτυπωθούν και να εντυπωθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Στην Κένυα εκτιμάται πως ζουν περί τα 25 χιλιάδες διαφορετικά ζώα. Είναι μια χώρα της ανατολικής Αφρικής, αρκετά μεγάλη σε έκταση, με πρωτεύουσα το Ναϊρόμπι. Η ιστορικότερη και πιο γραφική πόλη στην Κένυα εν τούτοις είναι η Μομπάσα και αξίζει να την επισκεφθούμε όσο βρισκόμαστε στη χώρα. Εθνική γλώσσα είναι τα σουαχίλι, σχεδόν όλοι όμως μιλούν αγγλικά, που έχει αναγνωριστεί ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας.

Πριν το ταξίδι μας στην Αφρική, είναι καλό να φροντίσουμε την ταξιδιωτική μας ασφάλεια, καθώς στη Μαύρη Ήπειρο είναι πολλά τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Οργανώνουμε λοιπόν το ταξίδι μας όσο πιο λεπτομερώς μπορούμε από την πατρίδα και φτάνουμε στην Κένυα πανέτοιμοι να απολαύσουμε τη μοναδική ομορφιά της. Από τη στιγμή που θα μπούμε στο ειδικό τζιπ για το σαφάρι, η περιπέτεια ξεκινά και είναι απολύτως βέβαιο πως η εμπειρία θα μας συναρπάσει και το μυαλό θα πασχίζει να προλάβει να καταγράψει τις πανέμορφες εικόνες. Είναι καλό να κάνουμε επί τόπου όσο πιο πολλές ερωτήσεις μπορούμε ώστε να έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε εις βάθος όσα αντικρίζουμε. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνεται με χαμηλή φωνή και τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα τόσο για τους συνταξιδιώτες μας, αλλά κυρίως ώστε να μην ενοχλούμε τα ζώα.

Εννοείται φυσικά πως δεν ξεκινάμε ποτέ κανένα ταξίδι, πόσο μάλλον ένα σαφάρι, χωρίς μία αντάξιά του φωτογραφική μηχανή, που θα μπορέσει να αποτυπώσει για πάντα όσα βλέπουμε. Πρέπει ακόμα να προσέξουμε πολύ τον τρόπο που θα ντυθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καυτό ήλιο, ενώ είναι δεδομένο ότι όλα μας τα γεύματα, που πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη ασφάλεια, θα συνοδεύονται από ανθρακούχο νερό, το οποίο βοηθάει το στομάχι να ανταπεξέλθει. Επίσης, κατά την παραμονή μας στην Κένυα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις καθυστερήσεις – σχεδόν στα πάντα. Κανείς δεν δείχνει να βιάζεται εδώ, όλα κυλούν, κατά κάποιον τρόπο, στο «περίπου». Οπότε φροντίζουμε να είμαστε στην ώρα μας, χωρίς άγχος και να απολαμβάνουμε ακόμα και τις στιγμές της αναμονής – είναι μέρος της συνολικής εμπειρίας.

Όσο για το τι ζώα θα δούμε κατά την διάρκεια ενός σαφάρι; Φυσικά λιοντάρια και λέαινες, καμηλοπαρδάλεις, ζέβρες, ελέφαντες, ύαινες και άλλα αιλουροειδή, βούβαλους, ιπποπόταμους, ρινόκερους, φλαμίνγκο, λεοπαρδάλεις, στρουθοκάμηλοι, αμέτρητα πτηνά που ζουν, κυνηγούν, τρώνε και ξεκουράζονται στη σαβάνα…

Αυτό που μπορεί να απογειώσει την εμπειρία μας στην Κένυα όμως είναι ένα νυχτερινό σαφάρι, όπου με ειδικά γυαλιά και υπό πολύ ξεχωριστές συνθήκες θα δούμε την άγρια ζωή και θα απολαύσουμε τον απέραντο έναστρο ουρανό – δεν είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι ζουν την εμπειρία μιλούν με απέραντο θαυμασμό για τις μαγικές νύχτες της Κένυας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.