TRAVEL

Πέντε μεσαιωνικά κάστρα που μεταμορφώνουν την πραγματικότητα σε παραμύθι

Πέντε μεσαιωνικά κάστρα που μεταμορφώνουν την πραγματικότητα σε παραμύθι

Η εποχή του Μεσαίωνα έχει αποτυπωθεί στις σελίδες της ιστορίας ως μία ιδιαίτερα «σκοτεινή» περίοδος για την ανθρωπότητα, η οποία έχει εδραιωθεί από τους ιστορικούς και τους μελετητές ως «η εποχή της αμάθειας και των προλήψεων», μία εποχή απόλυτης οικονομικής και κοινωνικής παρακμής.

Ταυτόχρονα όμως, άφησε πίσω της μία «πλούσια» παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ακόμη και αν η τέχνη, η πνευματική ζωή, η επιστήμη και η οικονομία δεν παρουσίασαν εντυπωσιακή πρόοδο, καθώς οι άνθρωποι ήταν απόλυτα κυριευμένοι και προσηλωμένοι στη θρησκεία, ζώντας υπό αντίξοες συνθήκες, ο Μεσαίωνας «σφράγισε» την πορεία της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, αφού μέσα στη συγκεκριμένη περίοδο, τελειοποιήθηκε η ρωμαϊκή φόρμα και έκανε την είσοδό της η γοτθική τέχνη.

Όπως ήταν επόμενο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστούν μερικοί από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας στον χώρο της Ευρώπης, μοναδικά οικοδομήματα που συγκινούν και προκαλούν ενδιαφέρον ακόμη και σήμερα, αρχιτεκτονικά «κοσμήματα» που κοσμούν τους λόφους της Γηραιάς Ηπείρου. Ακριβώς για αυτό, στη σύντομη λίστα που ακολουθεί παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει τα πέντε πιο «παραμυθένια» κάστρα που κληρονομήσαμε από την εποχή του Μεσαίωνα και τα οποία κατάφεραν με την ομορφιά τους να «σπάσουν» το φράγμα του χρόνου!

Το δημοφιλές και μυστηριώδες Eltz Castle στη Γερμανία

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κάστρο Eltz που στέκεται επιβλητικό πάνω από τον ποταμό Μοζέλα, πλησίον της πόλης Κόμπλεντζ της Γερμανίας, είναι ένα από τα πιο φωτογραφισμένα σε όλο τον κόσμο. Περιβάλλεται από έναν καταπράσινο λόφο και βρίσκεται στην «καρδιά» ενός δάσους, γεγονός που προκαλεί μία γοητεία και ένα αίσθημα μυστηρίου στους επισκέπτες του. Για περισσότερες από 33 γενιές, αποτελούσε το σπίτι της οικογένειας Eltz, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα. Όπως τα περισσότερα μεσαιωνικά κτήρια, έτσι και αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερη σύνθεση ρωμαϊκών και γοτθικών στοιχείων, γεγονός που το καθιστά ένα κλασικό και διαχρονικό αρχιτεκτονικό δείγμα της τότε εποχής.

Το παραθαλάσσιο νησάκι Eilean Donan της Σκωτίας

Όσοι από εμάς έχουμε παρακολουθήσει την ταινία του 1986 «Highlander» με τον ηθοποιό Sean Connery, ίσως θυμόμαστε το Eilean Donan, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο κάστρο που δεσπόζει πάνω σε ένα μικρό νησί ανάμεσα σε τρεις θαλάσσιες λίμνες - Loch Duich, Loch Long και Loch Alsh. Χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα για λογαριασμό της οικογένειας Clan Mackenzie, όμως μία σοβαρή καταστροφή πέντε αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ιακωβιτών, άλλαξε σημαντικά την πρόσοψη του κάστρου, το οποίο αναδιαμορφώθηκε και πήρε την τελική μορφή που έχει μέχρι και σήμερα, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το μοναχικό και δυσπρόσιτο Castel del Monte της Ιταλίας

Ένα πρωτοποριακό επίτευγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής βρίσκεται και στη γειτονική Ιταλία, το Castel del Monte, ένα κάστρο διαφορετικό από όσα έχουμε ήδη αναφέρει, το οποίο δεν αντιστοιχεί στα χαρακτηριστικά της εποχής του. Το συγκεκριμένο κάστρο βρίσκεται σε μια βραχώδη κορυφή σε ένα απομονωμένο δάσος στην περιοχή Apulia από τον 13ο αιώνα που κατασκευάστηκε για λογαριασμό του βασιλιά Φρειδερίκου Β. Αποτελεί ένα ιδιόμορφο μείγμα, αρχαίας κλασικής αρχιτεκτονικής, ισλαμικής τέχνης και γοτθικής, ενώ η «ασκητική», λιτή όψη του, θυμίζει περισσότερο φρούριο παρά αυτοκρατορική οικεία. Σε κάθε περίπτωση, η ομορφιά και το ιδιαίτερο, απόκρημνο τοπίο που το περιβάλλει, είναι δύο από τους λόγους που αρκετοί επισκέπτες σπεύδουν κάθε χρόνο να το γνωρίσουν από κοντά.

Το ανδαλουσιανό «σήμα κατατεθέν» Alhambra της Ισπανίας

Το Alhambra είναι ένα επιβλητικό και μεγάλο βασιλικό συγκρότημα πολλών μικρών παλατιών και φρουρίων στην Ανδαλουσία, το οποίο χτίστηκε τον 13ο αιώνα ως εμιράτο του Nasrid Mohammed ben Al-Ahmar. Οικοδομήθηκε πάνω σε ρωμαϊκά ερείπια παλαιότερων οχυρώσεων της πόλης. Έναν αιώνα περίπου μετά την κατασκευή του, άρχισε να λειτουργεί ως βασιλικό δικαστήριο των Καθολικών μοναρχών, δηλαδή της βασίλισσας Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλης και του βασιλιά Φερδινάνδου Β. Το σχέδιό του υιοθετεί στοιχεία από την αρχιτεκτονική των Μαυριτανών, των μουσουλμάνων και της ιβηρικής χερσονήσου.

Το σπίτι του κόμη Δράκουλα Bran στη Ρουμανία

Από την παρούσα λίστα φυσικά δεν θα μπορούσα να λείπει το διασημότερο κάστρο της εποχής του Μεσαίωνα, δηλαδή το Bran Castle, γνωστό στο ευρύτερο κοινό ως «η οικία του κόμη Δράκουλα». Το κάστρο Bran βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό στην κομητεία Μπρασόβ και πιο συγκεκριμένα, στα σύνορα ανάμεσα στην Τρανσυλβανία και τη Βλαχία. Κατασκευάστηκε το 1212 από το Τευτονικό Τάγμα, όμως ένα μέρος του καταστράφηκε από την επιδρομή των Μογγόλων το 1242. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε πάλι η ανακατασκευή του, μέσα από την οποία πήρε τη σημερινή του μορφή. Έκτοτε αποτελεί το εθνικό μνημείο και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Ρουμανίας.

Μην χάνετε, λοιπόν, άλλο χρόνο! Αρχίστε να οργανώνετε σήμερα κιόλας το επόμενο ταξίδι σας, για να γνωρίσετε από κοντά τα μοναδικά μεσαιωνικά κάστρα της Ευρώπης, τα οποία θα σας πείσουν πως πολλές φορές η πραγματικότητα μπορεί να μοιάζει με παραμύθι!