TRAVEL

Μάλτα: Πέντε εμβληματικά σημεία που μας συστήσουν τη «Χώρα των Ιπποτών»

Μάλτα: Πέντε εμβληματικά σημεία που μας συστήσουν τη «Χώρα των Ιπποτών»

Ένα πανέμορφο, μικρό νησί της Μεσογείου, που είναι όμως γεμάτο όμορφα μέρη και αξιοθέατα, ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου είναι η Μάλτα.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο εμβληματικά σημεία και αξιοθέατα που διαθέτει η «Χωρά των Ιπποτών» και τα οποία θα σας πείσουν να τη συμπεριλάβετε άμεσα στους μελλοντικούς προορισμούς σας!

«Η σιωπηλή πόλη» και πρώην πρωτεύουσα Μντίνα

Η πρώην πρωτεύουσα της Μάλτας, Μντίνα, είναι μία πόλη «βυθισμένη» στο παρελθόν και το ιδανικό μέρος για να απολαύσουμε ατελείωτους περιπάτους. Πίσω από τα ψηλά τείχη που την περιβάλλον, κρύβεται η «καρδιά» την χώρας, μία πολύ παλιά πόλη που χρονολογείται σχεδόν 4.000 χρόνια πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών χρόνων, η Μντίνα ήταν μία περιοχή στην οποία διέμεναν αποκλειστικά οι ευγενείς και οι αριστοκράτες της χώρας, ενώ οι σημερινοί μόνιμοι κάτοικοί της, υπολογίζονται περίπου στους 300. Ακριβώς επειδή απαγορεύεται η είσοδος στα οχήματα, ο μόνος τρόπος να την γνωρίσουμε, είναι περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της και ανακαλύπτοντας μέσα από τα κτήρια που περιλαμβάνει, την «πλούσια» ιστορία της.

Οι «σκοτεινές» και θρυλικές κατακόμβες του Αγίου Παύλου

Ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Μάλτας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα πλήθος τουριστών, είναι οι κατακόμβες του Αγίου Παύλου.

Πρόκειται για έναν ταφικό θόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη Μντίνα και χρονολογείται κάπου μεταξύ του 4ου και του 9ου αιώνα, ενώ παλαιότερα το αποκαλούσαν «Melite».

Σύμφωνα με την παράδοση, ο ρωμαϊκός νόμος επέβαλλε οι νεκροί να θάβονται έξω από τα τείχη της πόλης, δηλαδή την Μντίνα, αλλά σε κοντινή απόσταση από το κέντρο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τις συγκεκριμένες κατακόμβες για την ταφή των πολιτών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σημείο προδίδει και τη μετάβαση της Μάλτας στην χριστιανική εποχή, αν και η ονομασία «Άγιος Παύλος», στην πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον άγιο της Καθολικής ή της Ορθόδοξης εκκλησίας.

«Batterija tas-Salut» για να θαυμάσουμε την πόλη από ψηλά

Στην άκρη του λιμανιού, στην περιοχή της Βαλέτα που είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Μάλτας, βρίσκεται η «Batterija tas-Salut», δηλαδή το παλαιότερο πολυβολείο του κόσμου, το οποίο προστάτευε την πρωτεύουσα του νησιού από τις επιθέσεις των εχθρών, για περισσότερα από 500 χρόνια.

Κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, ενώ οι σοβαρές ζημιές που υπέστη σε βάθος χρόνου, κατέστησαν αναγκαία την ανακατασκευή του προς τα τέλη του 20ου αιώνα.

Από το συγκεκριμένο σημείο, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μία πανοραμική, μοναδική θέα του λιμανιού, του Fort St Angelo και των πόλεων, Σενγκλέα, Βιτοριόζα και Κοσπίκουα, για αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα από τα πιο πολυσύχναστα και τουριστικά μέρη του νησιού.

Το ξύλινο παραθαλάσσιο χωριό του ναύτη Ποπάυ

Όσοι από εμάς μεγαλώσαμε με τις απίθανες περιπέτειες του παιδικού ήρωα Ποπάυ, τότε το χωριό Sweethaven, οφείλει να συμπεριληφθεί στα μέρη που θα επισκεφθούμε φτάνοντας στη Μάλτα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γραφικό χωριό κατασκευασμένο για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας του 1980 «Popeye», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός Robin William και το οποίο σήμερα λειτουργεί ως θεματικό πάρκο.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε όλα τα χρωματιστά ξύλινα σπιτάκια που βρίσκονται κατά μήκος της ακτής, να απολαύσουν το μπάνιο τους, ατελείωτες στιγμές παιχνιδιού στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε κάθε σημείο του πάρκου και μία βαρκάδα γύρω από την περιοχή.

Οι ξέφωτες καταγάλανες σπηλιές του Blue Grotto

Μία από τις πιο μαγεύτηκες περιοχές της Μάλτας είναι το Blue Grotto, ένα μέρος ξεχωριστής και σπάνιας ομορφιάς που βρίσκεται στη νοτιανατολική πλευρά του νησιού, προσελκύει περίπου 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο και σίγουρα αξίζει και τη δική μας επίσκεψη.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα φυσικών σπηλαίων, το οποίο στεγάζεται κάτω από μία τεράστια ασπίδα-γέφυρα, που έχει λαξευτεί από το πέρασμα του χρόνου πάνω στον βράχο.

Ωστόσο, αυτό που μαγνητίζει τους τουρίστες στο συγκεκριμένο σημείο, δεν είναι άλλο από τις κυανές και σμαραγδένιες αποχρώσεις του νερού, οι οποίες δημιουργούν εντυπωσιακές αντανακλάσεις, που μαγεύουν τους επισκέπτες. Μπορούμε να την επισκεφτούμε με την καθοδήγηση ενός έμπειρου ναυτικού, αρκεί βέβαια και ο καιρός να είναι «σύμμαχός» μας.



Κλείνοντας, μπορεί η Μάλτα να είναι μία μικρή «κουκίδα» στο χάρτη της Ευρώπης, όμως δεν υστερεί καθόλου σε ομορφιά, αξιοθέατα και εμπειρίες από μία μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα. Μία σύντομη εξόρμηση θα σας πείσει πως είναι ο ιδανικός προορισμός για μία ολιγοήμερη απόδραση από την καθημερινότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.