Μία φωτογραφική περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της Ισπανίας
TRAVEL

Μία φωτογραφική περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της Ισπανίας

Η Ισπανία φιγουράρει εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Όποιος είχε τη χαρά να επισκεφθεί στο παρελθόν τη Μαδρίτη, την Ανδαλουσία, τη Σεβίλλη, γνωρίζει καλά πως λίγες περιοχές μπορούν να συγκριθούν με την αυθεντική ομορφιά και το γνήσιο ταπεραμέντο της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Ωστόσο, ο φυσικός πλούτος, το γεγονός πως συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο το ορεινό με το παραθαλάσσιο τοπίο, δεν αναιρούν το ότι παραμένει μία χώρα που διακρίνεται για την αρχιτεκτονική, την κουλτούρα, τον πολιτισμό που προσφέρει γενναιόδωρα στους επισκέπτες της. Άλλωστε, για αυτό την επιλέγουν ή την επισκέπτονται ξανά και ξανά, όλες τις εποχές του χρόνου.

Διότι από Βαρκελώνη στη Σεγόβια και από τη Γρανάδα στο Μπιλμπάο, υπάρχουν πολιτιστικοί θησαυροί, εντυπωσιακά αξιοθέατα, τόποι λατρείας και πλατείες, που μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε από κοντά, ώστε να καταφέρουμε να εξακριβώσουμε τι είναι αυτό που κάνει την Ισπανία έναν ιδανικό προορισμό, ακόμη και για τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

La Sagrada Familia, Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη ή αλλιώς, η «πόλη του Gaudi» είναι ολόκληρη ένα επίτευγμα καλαισθησίας και υψηλής αρχιτεκτονικής. Ωστόσο, το αξιοθέατο που αποτελεί αναμφίβολα το «κόσμημα» της πόλης είναι το ανολοκλήρωτο, εμβληματικό έργο Sagrada Familia, το οποίο θεωρείται και το σήμα κατατεθέν της. Όπως πολλά ακόμη έργα του θρυλικού αρχιτέκτονα, έτσι και αυτό συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1882, ενώ συνεχίζεται ακόμη και υπολογίζεται πως θα διαρκέσει μέχρι το 2026, όπου και θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση 18 επιπλέον κορυφών-κώνων. Τότε θα είναι και επίσημα η ψηλότερη εκκλησία που χτίστηκε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, για όποιον σκοπεύει να την επισκεφθεί άμεσα, καλό θα ήταν να κλείσει έγκαιρα εισιτήρια, πριν φτάσει στην πόλη, διότι η ουρά αναμονής στα ταμεία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο -και όχι άδικα.

Acueducto de Segovia, Σεγόβια

Το Acueducto de Segovia ή αλλιώς, το διάσημο και επιβλητικό Υδραγωγείο της Σεγόβια έχει ύψος 28 μέτρα και υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε το 794μ.Χ., χωρίς να έχει βρεθεί κάποια επίσημη επιγραφή που να το επιβεβαιώνει. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της Ιβηρικής χερσονήσου παρά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί σε βάθος χρόνου. Αυτό οφείλεται στις ανακατασκευές που ξεκίνησαν στα μέσα του 15ου αιώνα επί της βασιλείας του Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας, μία κίνηση που κράτησε απόλυτα λειτουργικό το υδραγωγείο μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα. Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, εικάζεται πως κατά τη ρωμαϊκή εποχή, κάθε μία από τις τρεις ψηλότερες καμάρες έφερε μία επιγραφή με τον όνομα του ανθρώπου που την κατασκεύασε, καθώς και την ημερομηνία. Όσο για τις δύο κόγχες, κάποτε αποτελούσαν προθήκες για εικόνες του ήρωα Ηρακλή, ο οποίος σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο ιδρυτής της πόλης.

Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο

Το Μουσείο Guggenheim (Guggenheim Museum) στο Μπιλμπάο αποτελεί μόνο ένα δείγμα της αρχιτεκτονικής ευφυίας του Frank Gehry, καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη, αν όχι τον κόσμο. Το μουσείο-ορόσημο της Ισπανίας βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nervion και είναι ένα μοναδικό «κόσμημα» σύγχρονης αισθητικής, το οποίο «παντρεύει» το γυαλί με το τιτάνιο στο εξωτερικό του, δημιουργώντας εντυπωσιακές αντανακλάσεις στην επιφάνεια του νερού. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1997 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα ονόματα της σύγχρονης τέχνης, όπως ο Rothko, ο Richard Serra, ο Basquiat, ο Anselm Kiefer, ο Louise Bourgeois και ο Jeff Koons. Πρόκειται για ένα κτήριο, που με την παρουσία του έχει επηρεάσει καταλυτικά την ιστορία της πόλης, ενώ θα απασχολεί για πολλά χρόνια τους θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής, οι οποίοι συνηθίζουν να αναφέρονται σε αυτό ως «Το Φαινόμενο Μπιλμπάο» («The Bilbao Effect»), θέλοντας να μελετήσουν τον τρόπο που επιδρά η παρουσία του μουσείου στην πόλη.

Alhambra, Γρανάδα

Το παλάτι Αλάμπρα της Γρανάδα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Ισπανίας και ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Κατασκευάστηκε το 889 μ.Χ. από τους Μαυριτανούς, ενώ τον 16ο αιώνα ανακαινίστηκε από χριστιανούς αριστοκράτες, οπότε σήμερα αποτελεί ένα ιδιόμορφο, περίτεχνο κτίσμα που συνδυάζει διαφορετικά στυλ αρχιτεκτονικής από διαφορετικές εποχές. Το επιβλητικό Alhambra βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν καταπράσινο λόγο, προσφέροντας στους επισκέπτες αφορμές για φυσιολατρικές εξερευνήσεις και μία εκπληκτική θέα της πόλης από ψηλά. Οι παραμυθένιοι κήποι και οι βεράντες του παλατιού είναι τα σημεία που αξίζουν την προσοχή κάθε επισκέπτη, καθώς φιλοξενούν σπάνια είδη λουλουδιών, διαθέτουν περίτεχνα σιντριβάνια και στέγαστρα διακοσμημένα με παραδοσιακά σχέδια Mudéjar.

Αν θέλουμε να γνωρίσουμε σε βάθος την Ισπανία, τότε ένα ταξίδι λίγων ημερών δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να έχουμε τον χρόνο με το μέρος μας, ώστε να επισκεφθούμε πολλές διαφορετικές περιοχές, να συγκεντρώσουμε διαφορετικά κομμάτια ενός παζλ που αποκαλύπτουν τον ακατέργαστο «πλούτο» της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Αυτοί είναι οι 17 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί για το 2023

Ταξίδι με τρένο: Οι πέντε ομορφότεροι σιδηροδρομικοί προορισμοί στην Ευρώπη

Απόδραση στο Φαράγγι της Νέδας: Ένα μυθικό μέρος που θα μας συναρπάσει

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ