Απόδραση στο Φαράγγι της Νέδας: Ένα μυθικό μέρος που θα μας συναρπάσει

Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, ωστόσο οι αποδράσεις στα όμορφα μέρη της χώρας μας είναι ακόμη η Νο1 προτεραιότητά μας.
Απόδραση στο Φαράγγι της Νέδας: Ένα μυθικό μέρος που θα μας συναρπάσει
3'

Αυτό το φθινόπωρο, ήρθε η στιγμή να βάλουμε σε «παύση» τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, καθώς όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πελοπόννησο, όπου οι ταξιδευτές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μαγικούς προορισμούς και ανεξερεύνητα σημεία, που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Εάν, λοιπόν, αυτόν τον Σεπτέμβρη, αναζητάμε ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς, που αναμφίβολα θα μας χαρίσει μοναδικές στιγμές και εμπειρίες, τότε μόλις βρήκαμε τον επόμενο προορισμό μας.

Ο λόγος για την πανέμορφη Νέδα, που βρίσκεται μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα. Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτό το μυθικό φαράγγι αλλά και τις εξίσου ανεξερεύνητες περιοχές, που απλώνονται γύρω του!

Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει και ο ομώνυμος ποταμός, είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές που κάθε λάτρης της φύσης και των άγριας ομορφιάς τοπίων, μπορεί να εξερευνήσει. Είναι ένα τοπίο ελληνικό, μαγευτικό και καθαρά φυσικό, το οποίο, όμως, μέχρι και πρόσφατα παρέμενε ανεξερεύνητο.

Ένα Φαράγγι στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας

Το Φαράγγι της Νέδας βρίσκεται νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και συγκεκριμένα πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας. Το ομώνυμο ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Διανύει 32 χιλιόμετρα και έπειτα εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Ελαία κοντά στην Κυπαρισσία. Οι πηγές του βρίσκονται στο όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα στα όρια Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Μία βόλτα στην περιοχή, αναμφίβολα, θα μαγνητίσει το βλέμμα μας, χάρη στα πανύψηλα δέντρα, που θα μας κρατήσουν σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια προς τα στενότερα σημεία του φαραγγιού και το σημείο της σπηλιάς μέσα από την οποία περνάει το ποτάμι και το Στόμιο που είναι ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ στο οποίο «χάνεται» το ποτάμι. Τον δρόμο για αυτό το σημείο θα τον βρούμε κάτω αριστερά από τον πρώτο καταρράκτη με τη μικρή λιμνούλα που έχει συνήθως τιρκουάζ θολά νερά.

Ο μύθος του Φαραγγιού της Νέδας

Και για εμάς που πίσω από κάθε μέρος, θέλουμε να γνωρίζουμε και την ιστορία του, αξίζει να μάθουμε πως όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μύθος, όταν η Ρέα γέννησε τον Δία, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της, τον Κρόνο, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, η οποία ήταν η θεότητα των νερών. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. Επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται η Δήμητρα, η Περσεφόνη αλλά και ο Πλούτωνας.

Για εμάς, που αναρωτιόμαστε εάν αυτή η εποχή είναι μία ιδανική αφορμή για να επισκεφτούμε το Φαράγγι της Νέδας, αρκεί να γνωρίζουμε πως είναι προσπελάσιμο μόνο μέχρι τους πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, καθώς η διάσχιση γίνεται μέσω του ποταμού. Μερικά σημεία της διαδρομής έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη δυσκολίας για αυτό και απαιτείται καλή οργάνωση με οδηγό και εξοπλισμό, ωστόσο το τοπίο και η μοναδική εμπειρία που προσφέρει αξίζουν μία εξόρμηση στον γαλαζοπράσινο παράδεισο της Νέδας.

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Νεκρά Θάλασσα: Tα 10 facts που ίσως δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Λειψοί: Ένας εναλλακτικός προορισμός ανόθευτης ομορφιάς για αυτόν τον Σεπτέμβρη

Τρία νησιά για διακοπές με ηρεμία και χαλάρωση – Γραφικότητα, μυστήριο και ελληνική ομορφιά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή