εκκλησία νησί
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Πάσχα στην Ελλάδα: 5+1 έθιμα που αξίζει να ζήσεις μια φορά στη ζωή σου

Από την Κέρκυρα έως τη Σύρο και από τη Χίο έως την Ζάκυνθο, ας δούμε ποια πασχαλινά έθιμα «επιβάλλεται» να ζήσουμε και να τα τιμήσουμε στο έπακρο.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Ελλάδα. Η ύπαιθρος έχει την τιμητική της, η ανθισμένη φύση μας προσκαλεί, (συνήθως) ο καλός καιρός μας φτιάχνει τη διάθεση κι όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας για να αναβιώσουμε τις οικογενειακές παραδόσεις και να ζήσουμε τα έθιμά μας, κάθε φορά από την αρχή.

Σίγουρα όμως, υπάρχουν κάποια έθιμα σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας που όλοι αξίζει να ζήσουμε ως εμπειρία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Από την Κέρκυρα έως τη Σύρο και από τη Χίο έως την Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη και το Λεωνίδιο, ας δούμε ποια πασχαλινά έθιμα «επιβάλλεται» να ζήσουμε και να τα τιμήσουμε στο έπακρο.

#1 Οι Μπότηδες στην Κέρκυρα

Είναι ο κατεξοχήν πασχαλινός προορισμός της πατρίδας μας, καθώς ο εορτασμός του Πάσχα στην Κέρκυρα γίνεται με έναν μοναδικό συνδυασμό ιταλικών επιρροών με την ορθόδοξη παράδοση.

Από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και ανήμερα του Πάσχα, η Κέρκυρα στολίζεται και οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, μαζί με τους ντόπιους, απολαμβάνουν τα έθιμα του τόπου.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου λαμβάνει χώρα το έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου λαμβάνει χώρα το έθιμο των Μπότηδων στην ΚέρκυραIntime

Τα παράθυρα στα καντούνια της παλιάς πόλης στολίζονται με κόκκινα πανιά από την Κυριακή των Βαΐων, οι φιλαρμονικές παιανίζουν στους δρόμους, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή, τα φανάρια στο Λιστόν βάφονται μωβ και όλοι οι επιτάφιοι συναντώνται στη Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου λαμβάνει χώρα το έθιμο των Μπότηδων, των μεγάλων πήλινων αγγείων που οι παλιοί Κερκυραίοι πετούν από τα παράθυρά τους και σπάνε στο Λιστόν για να γιορτάσουν την πρώτη Ανάσταση.

#2 Το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα μαζί στη Σύρο

Το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζεται μαζί στη Σύρο
Το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζεται μαζί στη ΣύροEurokinissi

Είναι το μοναδικό μέρος όπου το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα γιορτάζονται πάντα μαζί. Η καθολική παράδοση παραμένει πολύ έντονη στο νησί της Σύρου και η στιγμή της συνάντησης όλων των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, είναι πραγματικά συγκινητική και γεμάτη θρησκευτικό δέος.

#3 Τα λυχναράκια στον Πύργο Σαντορίνης

Τα παραδοσιακά φαναράκια φωτίζουν τον Πύργο στη Σαντορίνη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής
Τα παραδοσιακά φαναράκια φωτίζουν τον Πύργο στη Σαντορίνη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής

Φεύγοντας από την κοσμοπολίτικη Οία και τα πολυσύχναστα Φηρά, στον Πύργο της Σαντορίνης, θα ζήσουμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας: Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, όλο το χωριό που μοιάζει χτισμένο σαν κάστρο, φωτίζεται από τα παραδοσιακά φαναράκια, τα τενεκεδένια λυχναράκια, που δημιουργούν ένα αξέχαστο «ποτάμι» φλόγας. Αυτό το φως φωτίζει την περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι κάτοικοι χτυπούν πένθιμα μεταλλικά αντικείμενα και δίνουν τον ρυθμό της κατανυκτικής πομπής.

#4 Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου

Ίσως η πιο εντυπωσιακή εικόνα από τα πασχαλινά έθιμα ανά την Ελλάδα, είναι ο ρουκετοπόλεμος της Χίου, κατά τον οποίο οι δύο ενορίες του χωριού Βροντάδος «παίζουν» εικονικό ρουκετοπόλεμο!

Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου
Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο ΧίουIntime

Το πανέμορφο χωριό με τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα γίνεται πεδίο μάχης, καθώς οι Παναγούσοι (ενορίτες της Παναγίας της Ερειθιανής) και οι Αγιομαρκούσοι (ενορίτες του Αγίου Μάρκου), κάνουν τη νύχτα μέρα με τις χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν ο ένας προς τον άλλον.

Στόχος, από τη μια είναι ο τρούλος του Αγίου Μάρκου και από την άλλοι το ρολόι της Παναγίας Ερειθιανής, που προηγουμένως θωρακίζονται καταλλήλως για να περιοριστούν οι ζημιές.

#5 Η Τελετή του Νιπτήρος στην Πάτμο

Η Τελετή του Νιπτήρος στην Πάτμο
Η Τελετή του Νιπτήρος στην Πάτμο

Η Πάτμος, το νησί της αποκάλυψης, βιώνει την κατάνυξη του Πάσχα με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Όλη η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι ξεχωριστή, όμως ειδικά τη Μεγάλη Πέμπτη λαμβάνει χώρα η Τελετή του Νιπτήρος, καθώς ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου «πλένει», συμβολικά, τα πόδια όλων των μοναχών, σε αναπαράσταση της πράξης του Ιησού κατά τον Μυστικό Δείπνο.

#6 Η Γκλόρια στη Ζάκυνθο

Πολύ ξεχωριστό είναι και το έθιμο της Γκλόριας, στη Ζάκυνθο, ένα νησί επίσης επηρεασμένο από τη δυτική παράδοση της Βενετίας. Από τον Άγιο Νικόλαο του Μώλου, ξεκινά τη Μεγάλη Παρασκευή μια διπλή λιτανεία, του Εσταυρωμένου και της εικόνας της «Mater Dolorosa», δηλαδή της Παναγίας των Παθών.

Στη Ζάκυνθο θα ζήσετε το ξεχωριστό έθιμο της «Γκλόριας»
Στη Ζάκυνθο θα ζήσετε το ξεχωριστό έθιμο της «Γκλόριας»

Όπως ορίζει το έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου, τα ξημερώματα, ο ιερέας σηκώνει τη «Γκλόρια», δηλαδή την πρώτη Ανάσταση και οι πιστοί αρχίζουν την παραδοσιακή «φασαρία» χτυπώντας έπιπλα και αντικείμενα.

Διαβάστε επίσης

Το άγνωστο χωριό της Κρήτης που πρέπει να επισκεφτείς το Πάσχα

Το χωριό με τις 35 εκκλησίες και άλλοι δύο ξεχωριστοί προορισμοί για το Πάσχα

Tα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ