TRAVEL

Την Πάρο επιλέγουν οι τουρίστες για τις διακοπές τους - Οι ελκυστικές παραλίες του νησιού

Την Πάρο	επιλέγουν οι τουρίστες για τις διακοπές τους - Οι ελκυστικές παραλίες του νησιού
Eurokinissi

Ανοδικά κινείται το τουριστικό ρεύμα στην Πάρο

Πάνω από 80.000 επισκέπτες δέχτηκε η Πάρος τον Μάϊο από θάλασσα και αέρα με τις αυξήσεις έναντι του προηγούμενου έτους να ξεπερνούν το μέσο όρο της χώρας.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε ανοίξει η σεζόν για το κυκλαδίτικο νησί με τις προβλέψεις να μιλούν για διατήρηση της κίνησης και πέρα από τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, αεροπορικώς έφτασαν 15.419 επισκέπτες σε 330 πτήσεις, ενώ κατά τον Μάιο του 2022 είχαν αφιχθεί 13.094 με 261 πτήσεις, σημειώνοντας αύξηση κατά 18%.

Τον Απρίλιο του 2023, μήνα των διακοπών του Πάσχα, αφίχθησαν με αεροπλάνο στην Πάρο 8.659 επισκέπτες με 200 πτήσεις.

Ακόμα μεγαλύτερη ( 31,5% ) ήταν η αύξηση στις ακτοπλοϊκές αφίξεις, πράγμα που υπερέβη ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου, 61.192 επισκέπτες, 4.712 Ι.Χ., 1.455 φορτηγά και 1.006 δίκυκλα, έφθασαν ακτοπλοϊκώς στην Πάρο το Μάιο του 2023 με 365 κατάπλους πλοίων, έναντι 46.495 επισκεπτών, 4.476 Ι.Χ., 1.216 φορτηγών και 968 δικύκλων που είχαν αφιχθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2022 με 310 κατάπλους πλοίων. Στο νησί κατέπλευσαν και 10 κρουαζιερόπλοια αποβιβάζοντας 3.728 τουρίστες.

Πάρος: Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και τα σπουδαία θρησκευτικά μνημεία της

Η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος οικισμός της Πάρου έχει πολλά μυστικά ομορφιάς. Κατοικήθηκε αδιάκοπα και υπήρξε το κύριο λιμάνι του νησιού, ήδη από την μακρινή αρχαιότητα. Όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσετε θα περάσετε από τον κεντρικό δρόμο της Αγοράς (λοχαγού Φωκιανού), την ώρα που ο παράλληλος δρόμος Λοχαγού Γράβαρη, ενώνει το κάστρο με την Εκατονταπυλιανή και φιλοξενεί μικρά, μα πολύ εντυπωσιακά νεοκλασικά του 19ου αιώνα. Αν καταλήξετε στην κορυφή του Κάστρου, την επιβλητική ενετική φρουριακή κατασκευή, αφεθείτε στη σαγήνη που προσφέρει το εκπληκτικό πανόραμα από το σημείο, που θα εμπνεύσει, ολότελα, τις αισθήσεις.

Πλήθος από ιστορικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς φιλοξενούνται σε ολόκληρη την Πάρο, αποκαλύπτοντας, μοναδικά, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική πορεία του νησιού, στο πέρασμα του χρόνου. Στον λόφο της Αγίας Άννας, νότια της Παροικιάς το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα και δίπλα του ο χώρος λατρείας του Ασκληπιού, χτισμένος γύρω από μια πηγή, αντανακλούν το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Πάρου, ενώ στο δρόμο προς τη Νάουσα, η παλαιοχριστιανική βασιλική των Τριών Εκκλησιών, αφήνει το δικό της στίγμα. Στον λόφο Κουκουναριές, σώζονται τα ερείπια μυκηναϊκής Ακρόπολης, με οχυρωμένο οικισμό με κυκλώπεια τείχη και ανάκτορο, όσο το μοναστήρι της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής, το πιο σπουδαίο αξιοθέατο του νησιού, αναδεικνύεται, αναμφίβολα, σε ένα σπουδαίο φάρο πνευματικής κατάνυξης και δέους. Ντυμένος με θρύλους της λαϊκής παράδοσης, ο ναός της Εκατονταπυλιανής με τις 99 φανερές και 1 κρυφή πύλες του, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα έξοχο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής καλλιτεχνίας, που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανένα.

Οι ελκυστικές παραλίες της

Εξαιρετικά δημοφιλής παραλία αναδεικνύεται η παραλία Κολυμπήθρες, με τους, ιδιαίτερα εντυπωσιακούς, σχηματισμούς των βράχων και τα κρυστάλλινα νερά της, όσο η Πούντα, απέναντι από την Αντίπαρο, ιδανική για τους λάτρεις του kite surf και η Χρυσή Ακτή και η νέα Χρυσή Ακτή για τους αθλητές του wind surf, θα προκαλέσουν συγκινήσεις. Οι παραλίες Λάγγερη, Βουτάκος, Πυργάκι και Καλόγερος με την ήρεμη ατμόσφαιρα τους και τις εγκαταστάσεις spa, που διαθέτουν, θα συμπληρώσουν το ελκυστικό πακέτο διακοπών, που μόνο η Πάρος μπορεί να προσφέρει, δικαιώνοντας, απόλυτα, την εξαιρετική τουριστική φήμη του νησιού.