TRAVEL

Ντουμπάι: Η «τέλεια» πόλη του Instagram μόλις έχασε τα «φίλτρα» της

Ντουμπάι
Tο Μπουρτζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο στο Ντουμπάι
Αρχείου Associated Press

Το Ντουμπάι έχει ετήσια εισροή 14 εκατομμυρίων τουριστών, συμπεριλαμβανομένων των influencers και των διασημοτήτων που αναζητούν πολυτελή ξενοδοχεία και λαμπερά σκηνικά

Το Ντουμπάι συγκέντρωνε μέχρι πρότινος την αφρόκρεμα των σελέμπριτι και μη, ως must προορισμός για διακοπές με το instagram να κατακλύζεται από φωτογραφίες και βίντεο αποτυπώνοντας μία εξωπραγματική πολυτέλεια...

Όλα αυτά μέχρι πρότινος...όταν απομυθοποιήθηκε το οικοδόμημα, καταρρέοντας σαν χάρτινος πύργος, που παρασύρθηκε από τα νερά καταρρακτωδών καταγίδων διάρκειας περίπου 48 ωρών.

Περίπου 25 εκατοστά βροχής - σχεδόν διπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο των ΗΑΕ - έπεσαν σε μια μέρα, αφήνοντας μεγάλο μέρος της υπαίθριας υποδομής της πόλης κάτω από το νερό.

Ένα σύμπλεγμα τεσσάρων μεγάλων καταιγίδων, καθεμία από τις οποίες υψώνεται σε υψόμετρο 15 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα και τροφοδοτείται από ισχυρά ρεύματα τζετ, κύλησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η μία μετά την άλλη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του BBC Weather.

Οι έντονες βροχοπτώσεις πάνω από το τοπίο της ερήμου του Κόλπου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν μέσω δημόσιου συστήματος συναγερμού - αλλά οι καιρικές υποδομές του Ντουμπάι ήταν απροετοίμαστες για τη χειρότερη βροχή από το 1949.

Από πολλές απόψεις, λίγες σύγχρονες πόλεις θα είχαν αντιμετωπίσει το μέγεθος του κατακλυσμού που έπληξε το Ντουμπάι.

Τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης - σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους για να προστατεύονται από τη ζέστη - δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν την ξαφνική εισροή νερού.

Ενώ η πρόβλεψη φαίνεται πιο βελτιωμένη για την επόμενη εβδομάδα, ορισμένες καταιγίδες παραμένουν πιθανές - και με τους δρόμους και άλλες υποδομές να παραμένουν ακρωτηριασμένες, οι κυβερνήτες του Ντουμπάι υπολογίζουν το κόστος.

Ο Πρόεδρος των ΗΑΕ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ναχιάν, εξέδωσε δημόσια εντολή «οι αρχές να εργαστούν γρήγορα για τη μελέτη της κατάστασης των υποδομών σε όλα τα ΗΑΕ και για τον περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν».

Οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν κληθεί να εργάζονται από το σπίτι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες ενθαρρύνονται να κάνουν το ίδιο. Τα σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μόνο ένα άτομο - ένας ηλικιωμένος που πέθανε όταν το όχημά του παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Μερικές από τις χειρότερες διαταραχές σημειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, όπου σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι - περισσότεροι από τον πληθυσμό της Γερμανίας - αναμένεται να περάσουν το 2024.

Είναι ένας σημαντικός κόμβος για ταξίδια στον Κόλπο και πτήσεις ανταπόκρισης που κατευθύνονται πιο μακριά.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της χώρας Emirates αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται επιβάτες για check-in κι όταν ξανάνοιξε πολλλοί ήταν στην αναμονή.

Οι καταιγίδες έπληξαν ένα Ντουμπάι - 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων - που θα ήταν αγνώριστο στους 100.000 κατοίκους του στη δεκαετία του 1970, πριν από την έκρηξη του πετρελαίου.

Υπάρχει επίσης μια ετήσια εισροή 14 εκατομμυρίων τουριστών, συμπεριλαμβανομένων των influencers και των διασημοτήτων που αναζητούν πολυτελή ξενοδοχεία και λαμπερά σκηνικά .

Η σύγχρονη εικόνα του συνοδεύεται από έναν ισχυρό ρυθμιστικό και πολιτικό έλεγχο του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, όπου ακόμη και ξένες δημοσιεύσεις μπορούν να λογοκριθούν.

Με πληροφορίες από BBC