TRAVEL

Το αιώνιο δίλημμα: Αιγαίο ή Ιόνιο;

Το αιώνιο δίλημμα: Αιγαίο ή Ιόνιο;

Γραφικά άσπρα σπιτάκια ή "πράσινο" της φύσης σε απόλυτη αρμονία με το γαλαζοπράσινο της θάλασσας;

Ως λαός είμαστε ευλογημένος, παρά τα χίλια δυο προβλήματα που μας βασανίζουν και ταλανίζουν το μυαλό μας, έχουμε έναν ήλιο λαμπερό, εκατοντάδες νησιά και δυο πελάγη ασύγκριτης ομορφιάς.

Το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος, χωρίζονται από την Ηπειρωτική Ελλάδα, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μόνο ομορφιές να δείξουν και να αποπλανήσουν τον κάθε επισκέπτη.

Και αν ακόμα δεν έχετε αποφασίσει σε πιο από τα δυο πελάγη θα περάσετε τις διακοπές σας, εμείς θα σας αριθμήσουμε τις αρετές τους, τα χαρακτηριστικά τους και αφού τα ζυγίσετε, πάρτε την απόφαση με μια ανάσα και πείτε μας! Να εδώ σε αυτό το νησί θα αφεθώ και θα περάσω το καλοκαίρι της ζωής μου... χωρίς να μου το στερήσει κανείς.

10338904 715439815165670 1649901444 n

Τα νησιά του Αιγαίο

Ξεκινώντας από βορρά προς νότο, τα κατατάσσουμε στα ακόλουθα επτά συμπλέγματα:

• Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Άγιος Ευστράτιος, Θάσος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Οινούσες, Σάμος, Σαμοθράκη, Χίος, Ψαρά
• Σποράδες: Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
• Εύβοια
• Νησιά Αργοσαρωνικού Αγκίστρι, Αίγινα, Μέθανα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα.
• Κυκλάδες: Συνολικά 56 νησιά, αναφέρουμε εδώ τα δημοφιλέστερα: Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Τζια, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Σχοινούσα
• Δωδεκάνησα: Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη
• Κρήτη

Κρουαζιέρα στου Αιγαίου τα μπλουζ

Οι εξορμήσεις για τα νησιά του Αιγαίου ξεκινούν συνήθως από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, με ένα πλοίο της γραμμής, περνάς από 40 κύματα (λόγω ανέμων) και καταλήγεις σε ένα από τα δεκάδες νησιά του Αιγαίου, μεγάλα ή μικρά.

Αν σ'αρέσει :

Το απίστευτο γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, βγαλμένο από παλέτα ζωγράφου!

Τα γραφικά στενά σοκάκια, με τα μπλε παράθυρα και τις αυλές με ζουμπούλια!

Οι άγριες ακτές, δαρμένες από τον αέρα και το κύμα, αλλά έτοιμες να υποδεχτούν τον κάθε ταξιδιώτη, να τον ηρεμήσουν και να του χαρίσουν στιγμές απόλαυσης.

Μικροί, μεγάλοι κολπίσκοι, οργανωμένες ακτές, ανοργάνωτες ακτές, αμμουδιά, βότσαλο, έχουν ποικιλία και συμφέρουν για να μη βαρεθείς ποτέ.

Η νυχτερινή ζωή (όπως την ορίζει κανείς), από την τρέλα της Μυκόνου στην απίστευτη ηρεμία της Λέρου με τις ήσυχες ταβέρνες και από κει στα ρακόμελα μέχρι το πρώτο φως του ηλίου στα Κουφονήσια.

Τα μεζεδάκια του Αιγαίου, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα γαργαλούν τον ουρανίσκο και αφήνουν στο στόμα μια γλυκιά γεύση. Τι να πει κανείς για την κρητική διατροφή;

Τότε έφυγες για νησιά, όπως τα έχουμε οι περισσότεροι στο νου, παραδοσιακά, με μπλε και άσπρα χαρακτηριστικά και τις βαρκούλες να αρμενίζουν! Μέγας φαν του Αιγαίου

Και από την άλλη απλώνεται το Ιόνιο.

10270726 710148572383193 1514274314362495741 n

Τι θα βρούμε στο Ιόνιο Πέλαγος;

• Εδώ έχουμε μόνο ένα νησιωτικό σύμπλεγμα: Επτάνησα: Ζάκυνθος, Ιθάκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Παξοί και Κύθηρα.
• Τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου είναι: Αντίπαξοι, Αντικύθηρα, Ερεικούσα, Κάλαμος, Καστός, Μαθράκι, Μεγανήσι, Οθωνοί, Σκορπιός, Στροφάδες.

Αν σ'αρέσει:

Το τιρκουάζ, στο Ιόνιο όλα έχουν αυτή την απόχρωση.

Η διαύγεια των κρυστάλλινων νερών μαζί με τις πεντακάθαρες παραλίες.

Η φύση. Όλα τα νησιά έχουν οργιώδη φύση, με τα δέντρα να καταλήγουν μέσα στο νερό, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ασύγκριτη.

Θαλάσσιες σπηλιές, σε όλα τα νησιά θα υπάρχει ένα μέρος που σκαλίστηκε με το πέρασμα των χρόνων από το κύμα της θάλασσας και δημιούργησε σπηλιές που σε μαγεύουν με την πρώτη ματιά.

Η αρχοντική αρχιτεκτονική στις χώρες και στους οικισμούς του νησιού, επηρεασμένη από την Βενετοκρατία.

Ειδικά δε, αν θέλεις να κάνεις διακοπές με την οικογένεια, δεν θέλει δεύτερη σκέψη, το πλοίο από την Πάτρα αποβιβάζει σε όλα τα Εφτάνησα.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακά μεγάλη η ποικιλία χλωρίδας της Σαμοθράκης

Η Αθήνα είναι ωραία το καλοκαίρι (pics)

Ελληνικά νησάκια για «Ροβινσώνες»