TRAVEL

Βουδαπέστη: Ένα «διαμάντι» στις όχθες του Δούναβη (photos&videos)

Βουδαπέστη: Ένα «διαμάντι» στις όχθες του Δούναβη (photos&videos)

Μαγυάροι βασιλείς, Οθωμανοί κατακτητές, Αψβούργοι αυτοκράτορες άφησαν το δικό τους στίγμα στην παραμυθένια πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, που απλώνεται γύρω από τον Δούναβη.

Της Νεφέλης Σκαρλίδου

Οι δύο πλευρές της Βουδαπέστης, η Βούδα και η Πέστη ήταν μέχρι το 1873 ξεχωριστές πόλεις και παρά την ένωσή τους έχουν κρατήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα. Η Βούδα «ζει και αναπνέει» μέσα στην ιστορία, ενώ η Πέστη έχει μεταμορφωθεί σε ένα κοσμοπολίτικο και θορυβώδες αστικό κέντρο, που διατηρεί, όμως μια «εσάνς» του ταραχώδους παρελθόντος της!

Όποια πλευρά διαλέξετε και όποια από τις 8 γέφυρες διαβείτε, σίγουρα θα βιώσετε την γοητευτική αντιπαράθεση του καινούριου με το παλιό! Στη Βούδα θα βρείτε βασιλικά ανάκτορα, ιαματικά λουτρά της Οθωμανικής εποχής και δασώδεις λόφους που κόβουν την ανάσα, από την άλλη μεριά στην Πέστη θα απολαύσετε ένα μοναδικό σύμπλεγμα με εξαίρετα μουσεία, φανταστικά κτήρια αρ νουβό και μια ανακάμπτουσα εβραϊκή συνοικία.

Μπορεί το καλοκαίρι η Βουδαπέστη να είναι πιο φωτεινή και ζεστή, όμως, το χειμώνα με το ψιλόχιονο να πέφτει στις σκεπές των νεοκλασικών και μπαρόκ κτηρίων που στέκουν αγέρωχα στον ορίζοντα της πόλης, σας λέμε με σιγουριά ότι η ουγγρική πρωτεύουσα γίνεται ακόμα πιο γοητευτική.

Το Newsbomb.gr περιπλανήθηκε στα ρομαντικά στενά της Βουδαπέστης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και κατέγραψε τα must –see της «διπλής» πρωτεύουσας!

3

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας στο «διαμάντι» του Δούναβη από την περίφημη συνοικία του κάστρου (Var) στη Βούδα. Ο πιο εντυπωσιακός (και άνετος) τρόπος για να προσεγγίσεις το Κάστρο του Λόφου, που υψώνεται 48 μέτρα πάνω από το Δούναβη, είναι με το τελεφερίκ (Siklo), τα βαγόνια του οποίου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυτών που χρησιμοποιούνταν από το 1870. Μέσα από την λίγων λεπτών διαδρομή μέσα στο τελεφερίκ θα απολαύσετε τη θέα της περίφημης Αλυσιδωτής Γέφυρας (Szechenyi), ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης!

4

Κι αφού βρεθείτε στην κορυφή αξίζει να περιπλανηθείτε γύρω από βασιλικό παλάτι, όπου πολλές μάχες και πόλεμοι έλαβαν χώρα από τον 13ο αιώνα. Η καλύτερη ώρα για να περπατήσετε είναι το πρωί, ωστόσο μην ξοδέψετε όλο το χρόνο σας εδώ!

Πριν καταλήξετε στο ρομαντικό σημείο του λόφου, περιηγηθείτε βόρεια του παλατιού για να θαυμάσετε τη νεογοτθική εκκλησία του Matias, που αποτελεί κομψοτέχνημα της περιοχής!

Πασίγνωστος για την ανεμπόδιστη θέα της πόλης, ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, είναι σημείο συνάντησης για ερωτευμένους αλλά και μοναχικούς ταξιδιώτες. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα κτήρια της Βουδαπέστης, ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων. Το βράδυ δεκάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Πύργο και περιμένουν με το τρίποδο και τις φωτογραφικές μηχανές τη στιγμή που το Κοινοβούλιο θα λουστεί στο φως, για τραβήξουν ένα συγκλονιστικό καρέ, στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η μαγεία αυτής της πόλης!

1

Από την ιστορική Βούδα περάστε στην σύγχρονη Πέστη, επιλέγοντας μια από τις έξι γέφυρες που ενώνουν τις δυο περιοχές. Στην Πέστη «χτυπά» η καρδιά της πρωτεύουσας, τεράστιες λεωφόροι, αξιοθέατα, κτήρια – ύμνος στην αρχιτεκτονική, πολλά ενδιαφέροντα μουσεία, εστιατόρια και cafe, σε αυτή την πλευρά θα δείτε τι σημαίνει διασκέδαση!

Περπατώντας στην όχθη του Δούναβη, σίγουρα το βλέμμα σας δεν θα μπορεί να ξεκολλήσει από το –ίσως- κορυφαίο αξιοθέατο της ουγγρικής πρωτεύουσας, το Κοινοβούλιο! Χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ μονοπωλεί τις όχθες του ποταμού, με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με ένα τρούλο ύψους 96 μέτρων.

2

Στην καρδιά της Βουδαπέστης και ένα χιλιόμετρο μακριά από το Κοινοβούλιο, δεσπόζει η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου. Έξοχα φωτισμένη τη νύχτα είναι το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. Ο θόλος με τα 96 του μέτρα, έχει ακριβώς το ίδιο ύψος με το Κοινοβούλιο. Σε αυτή την εκκλησία φυλάσσεται και το μουμιοποιημένο δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου, αξίζει να την επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας, όπου χιλιάδες Ούγγροι παρακολουθούν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, γύρω από την εκκλησία απλώνεται ίσως μια από τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης.

DSCN1874

Λίγα μέτρα πάνω από την Βασιλική απλώνεται μια λεωφόρος μήκους δυο χιλιομέτρων, που φιλοξενεί όλους τους κορυφαίους οίκους μόδας, αλλά και εντυπωσιακά οικοδομήματα. Στη λεωφόρο Andrássy θα θαυμάσετε και το ξεχωριστό κτήριο της Όπερας, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε δεκάδες έργα. Στο τέλος, της εντυπωσιακής λεωφόρου, θα βρείτε την πασίγνωστη πλατεία Ηρώων. Πρόκειται για μια πελώρια πλατεία που φιλοξενεί πολλά αγάλματα όλων των σημαντικών προσώπων στην ιστορία της χώρας. Στο κέντρο υψώνεται η στήλη της χιλιετίας που έχει ύψος 36 μέτρα με του Αρχάγγελου Γαβριήλ, σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, στην κορυφή.

Μια βουτιά στα θερμά λουτρά της Βουδαπέστης

Μερικές στιγμές χαλάρωσης από το πολύβουο κέντρο της πόλης θα βρείτε στα αμέτρητα σπα της πόλης - πάνω από 120 θερμές πηγές- . Από τα πιο γνωστά είναι τα Széchenyi σπα, ακριβώς πάνω από την πλατεία Ηρώων. Εκατοντάδες Ούγγροι από το πρωί έως το βράδυ κάνουν ένα διάλειμμα από την ρουτίνα της καθημερινότητας για να αφεθούν στα θερμά νερά. Οι θερμοκρασίες των νερών φτάνουν και τους 78 βαθμούς, οπότε δεν κινδυνεύετε να πουντιάσετε!

Εάν ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη τους καλοκαιρινούς μήνες, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το νησί της Μαργαρίτας, όπου χιλιάδες Ούγγροι απολαμβάνουν τον περίπατό τους καθημερινά, στο πευκόφυτο νησάκι!

DSCN1939

Extra tip!

Το φαινόμενο των ruins pubs έχει αλλάξει τον τρόπο διασκέδασης της πόλης, δίνοντας της ένα ξεχωριστό στίγμα! Τι σημαίνει όμως ruins pubs; Ένα εγκαταλειμμένο κτήριο, ατμόσφαιρα 70s, καμία ανακαίνιση και φθηνό ποτό! Το πρώτο και πιο δημοφιλές ruin bar, είναι το Szimpla Kert στην οδό Kazinczy.

Σχετικές ειδήσεις