TRAVEL

Μπαλί: Μαγεία, αστερόσκονη, ζούγκλα και ηλιοβασιλέματα σε ένα ταξίδι ζωής

Μπαλί: Μαγεία, αστερόσκονη, ζούγκλα και ηλιοβασιλέματα σε ένα ταξίδι ζωής

Όταν φτάνεις στο Μπαλί νομίζεις πως βρίσκεσαι στο «Νησί των Θεών». Και, ναι, βρίσκεσαι και για μερικές ώρες αρνείσαι να πιστέψεις πόση ομορφιά μπορεί να υπάρχει στον κόσμο τούτο.

Το Μπαλί είναι ο επίγειος παράδεισος, είναι αλήθεια, και δεν κάνουμε καμία «έκπτωση» στα όσα κατά καιρούς έχουν γραφτεί για το Μπαλί. Είναι έτσι. Και καλύτερα.

Η υπέροχη τροπική βλάστηση, οι μοναδικές παραλίες, η φύση που οργιάζει, είτε στο νερό είτε στη ζούγκλα, οι ντόπιοι ψαράδες και εν γένει οι κάτοικοι που ζουν στους δικούς τους χαλαρούς ρυθμούς έχοντας «χτίσει» τις ζωές τους σε συμφωνία με τη φύση, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το νησί της Ινδονησίας.

Το Μπαλί μπορείς να το κατακτήσεις με 1.000 διαφορετικούς τρόπους. Η Exotic Tours κάνει τις επιθυμίες σου, ταξίδι αφού διοργανώνει εκδρομές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του εκάστοτε επισκέπτη κι αυτό διότι πρώτος ο expert Δημήτρης Πυρετζίδης πήγε, είδε, δοκίμασε, φιλοξενήθηκε, και «γεύτηκε» την εμπειρία, ώστε να μπορεί να σου προτείνει τα καλύτερα και ό,τι ακριβώς ταιριάζει στο ύφος και την κουλτούρα σου.

Sihir σημαίνει «μαγικό» στα ινδονησιακά. Και οτιδήποτε μαγικό εδώ έχει πραγματική διάσταση. Ιλιγγιώδη δέντρα είναι σκαρφαλωμένα σε βράχους, την ίδια στιγμή που ο όμορφος ποταμός Ayung, όπως ετυμολογικά αυτοπροσδιορίζεται, είναι ένα υπέροχο τοπίο που απολαμβάνεις μαγεμένος. Ράφτιγνκ για αρχή, ιδανικά για καταδύσεις νερά σε λευκές αμμουδιές και πυκνές ζούγκλες με διάσπαρτους πέτρινους ναούς, συνθέτουν τη Γη της Επαγγελίας για τους λάτρεις της περιπέτειας...

Το Μπαλί αποκαλείται το «Νησί των Θεών» διότι στο ηφαίστειο Κινταμάνι κατοικούν οι θεοί και τα πνεύματα, σύμφωνα με την παράδοση. Φθάνοντας στο Κινταμάνι οδηγείσαι στη λίμνη Μπατούρ και απολαμβάνεις τη μαγευτική θέα του ηφαιστείου Κινταμάνι με το είδωλό του να καθρεφτίζεται στη λίμνη. Εκεί κατοικεί η φυλή Bali - aga, τα μέλη της οποίας διατηρούν τις περισσότερες και αρχαιότερες παραδόσεις του νησιού.

Ο «ναός του ηλιοβασιλέματος», οι γηγενείς ελέφαντες και ο... κέτσακ!

Αν έχεις διάθεση να ερωτευτείς από την αρχή ή περισσότερο ή πιο δυνατά, τότε υπάρχει τρόπος. Ο διασημότερος ναός του Μπαλί, ο «ναός του ηλιοβασιλέματος», όπως λέγεται ο Τάνα Λοτ, ένας ναός πάνω στη θάλασσα, είναι χτισμένος πάνω σε μια βραχώδη νησίδα 200 μέτρα από την ακτή. Η καλύτερη ώρα για να τον επισκεφθείς είναι το ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος βάφει ροζ το ουράνιο στερέωμα και ο ναός διαγράφεται μαγευτικός, περιτριγυρισμένος με μαβιά νερά...

Στο Μπαλί έχεις τη φοβερή ευκαιρία να περιηγηθείς στο ιερό δάσος των πιθήκων και να «συνομιλήσεις» μαζί τους, ενώ το δέος σου θα προκαλέσουν οι γηγενείς ελέφαντες της Σουμάτρας. Η εμπειρία να περιπλανηθείς στη ράχη τους σε οριοθετημένα μονοπάτια μέσα στη ζούγκλα και να δεις τους Βοτανικούς κήπους με την τροπική βλάστηση και τις λιμνούλες στη ράχη ενός ελέφαντα μάλλον ξεπερνά τα όρια της φαντασίας σου...

Όταν η νύχτα σκεπάζει το νησί, η μαγεία πέφτει σαν πέπλο και η αστερόσκονη σκορπίζεται... Εκατοντάδες πολύχρωμοι τοπικοί χοροί, όπως το κέτσακ (χορός των πιθήκων), όπου τουλάχιστον 50 άνδρες χορεύουν σε κύκλο, το χορό πάνω σε κάρβουνα, αλλά και παραδοσιακούς χορούς σαν εξορκισμούς για να προκαλέσουν υγεία και ειρήνη στο χωριό, θα σε προ(σ)καλέσουν να προσευχηθείς με τη σειρά σου για ό,τι πολύτιμο υπάρχει στη ζωή σου...

Σε μία χώρα που τρέφεται από τη γη και τη θάλασσά της, η ευγένεια, το χαμόγελο και το εθιμοτυπικό της φιλοξενίας έχουν πρωτεύουσα θέση. Η ελαφριά υπόκλιση όταν οι Μπαλινέζοι χαιρετούν και το κλείσιμο των χεριών μπροστά στο στήθος είναι στο πλαίσιο μιας τελετουργίας για τον φιλοξενούμενο. Θα το ζήσεις και θα το καταλάβεις. Η ευγένεια στο βλέμμα και στις κινήσεις του μαρτυρούν πως είναι υπερήφανοι άνθρωποι.

Η συγκινητική ομορφιά με την επιμονή της θάλασσας να σμιλεύει τοπία αποδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πως η φύση πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνά τον άνθρωπο. Εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, αναμνήσεις, μικροπράγματα, χρώματα και στιγμές, στο Μπαλί θα τα ζήσεις όλα πολύ έντονα.

Και όχι, το Μπαλί δεν είναι ακριβό. Είναι εξωτικό. Τόσο εξωτικό που ο νους σου δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Η Exotic Tours με τη μακρόχρονη εμπειρία της διασφαλίζει τη μοναδικότητα, την άνεση και την ασφάλεια κάθε ταξιδιού ενώ η σωστή πληροφόρηση και η άρτια οργάνωση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επιλογές ευέλικτες και ανταποδοτικές, σε σχέση με την ποιότητα και την τιμή του κάθε ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Κι αυτό διότι το Μπαλί δεν είναι ένα ακόμη ταξίδι. Είναι ένας προορισμός με μια φωτεινή απόχρωση που ντύνει το ταξίδι της ζωής σου. Κι όταν φεύγεις, αισθάνεσαι πως, έστω και για λίγο, έζησες στο δικό σου παράδεισο...

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινώνησε με την Exotic Tours και ενημερώσου για όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις! Βαλαωρίτου 9B, Κολωνάκι, Τ. 210 3640 500. E-mail: info@exotictours.gr.