ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Μάτζικ Τζόνσον στην Ελλάδα: Οι έξι μέρες που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι

Μάτζικ Τζόνσον Ελλάδα διακοπές
Facebook

Ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του παγκόσμιου μπάσκετ, ο Μάτζικ Τζόνσον, επέλεξε την Ελλάδα για διακοπές και τα social media πήραν... φωτιά σε Κέρκυρα, Ιθάκη και Ζάκυνθο

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών και μία από τις σημαντικότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητες του πλανήτη. Ο Μάτζικ Τζόνσον δεν είναι ένας ακριβοθώρητος, πάμπλουτος άντρας, αλλά «ένας σαν κι εμάς» - μερικά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος, ίσως.

Το φετινό καλοκαίρι του Μάτζικ, που έμεινε στην ιστορία τόσο για τα μπασκετικά του κατορθώματα με τη φανέλα των Λέικερς όσο και γιατί ήταν ο πρώτος μπασκετμπολίστας που δήλωσε δημοσίως πως είναι φορέας του HIV, ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Ο Μάτζικ και η παρέα του έφτασαν στην Κέρκυρα με πολυτελές γιοτ και αμέσως έκαναν τη διαφορά. Δεν κατέβηκαν με το τέντερ (το μικρό σκάφος που χρησιμοποιούν τα μεγάλα γιοτ για να προσεγγίζουν οι επιβάτες τους την ακτή) για μια σύντομη βόλτα στην Παλιά Πόλη και δείπνο σε κάποιο ακριβό εστιατόριο. Επέλεξαν να γνωρίσουν τον τόπο προορισμού τους και μάλιστα, να δείξουν σε όλο τον κόσμο τις ομορφιές της Ελλάδας που εκείνοι έβλεπαν από κοντά – με μπροστάρη, πάντα, τον ίδιο τον Μάτζικ.

Πρωινό στην Κέρκυρα

Οι αναρτήσεις του Μάτζικ στα social media (facebook, Instagram και Twitter), ξεκίνησαν το πρωινό της 24ης Ιουνίου, την πρώτη ημέρα των διακοπών του, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, που πόζαρε γελαστός. Μας έδειξε επίσης πώς γυμνάζεται ακόμα και στις διακοπές του, πάνω στο σκάφος του, ενώ την ίδια ημέρα, μία από τις μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, ο Guardian, φιλοξενεί μεγάλη του συνέντευξη, με τίτλο: «Μάτζικ Τζόνσον: Ο σούπερ σταρ του NBA που συνέντριψε το στίγμα του HIV – κι έκτοτε έχτισε μια περιουσία».


Μέσα από το σκάφος του τράβηξε σε βίντεο το εντυπωσιακό παλιό φρούριο της Κέρκυρας και δεν παρέλειψε να ενημερώσει για το ξεχωριστό του πρωινό περπάτημα, που φαίνεται πως είναι από τις αγαπημένες του συνήθειες. Μιλώντας ο ίδιος στην κάμερα, ανέβασε στο facebook ένα βίντεο όπου δείχνοντας το τοπίο γύρω του ενημέρωνε τους χιλιάδες φίλους του πως βρίσκεται στο ομηρικό νησί των Φαιάκων και πως η εικόνα που αντίκρυζε ήταν απαράμιλλης ομορφιάς.

«Είμαι στην Ελλάδα και απλώς θέλω να σας δείξω το σημερινό μου power walk, βλέπετε, περπατούσα δίπλα στο νερό, εκεί πέρα, για μιάμιση ώρα και βλέπετε το παλιό φρούριο, όλα τα σκάφη», λέει μεταξύ άλλων ο Μάτζικ, ενώ οι περαστικοί κόρναραν με τα αυτοκίνητά τους κι εκείνος φώναζε «hello», κουνώντας τα χέρια του!

Το καλό εστιατόριο της Κέρκυρας δεν έλειψε από τα πλάνα της παρέας, αφού πράγματι, το ίδιο βράδυ, γευμάτισαν στην «Αυλή» και απόλαυσαν, τι άλλο, ολόφρεσκο ψάρι: «Χθες το βράδυ φάγαμε το πιο απίστευτο ψάρι, που πιάστηκε την ίδια μέρα, στην Αυλή, στην Κέρκυρα. Ήταν καταπληκτικό!», έγραψε όλος ενθουσιασμό, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με δύο φωτογραφίες του λαχταριστού του δείπνου!

Γνωρίζοντας την Ιθάκη και… κερδίζοντας τους Ιθακήσιους!

Ενδεικτική της διάθεσης του Μάτζικ Τζόνσον να γνωρίσει τα μέρη της Ελλάδας που επισκέφθηκε ήταν η επίσκεψή του στην Ιθάκη, όπου όχι μόνο δεν έμεινε «απλώς» να θαυμάσει το γραφικό λιμάνι του νησιού, αλλά έφτασε μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό, βλέποντας μέρη που ελάχιστοι άλλοι επισκέπτες του νησιού πηγαίνουν. Και «το καλό» είναι ότι ο Μάτζικ όχι μόνο πήγε, είδε, αλλά επίσης «διαφήμισε» κιόλας, κάνοντάς το με όλη του την καρδιά.

Λίγες ώρες μετά το «διαφημιστικό» του ποστ για την Κέρκυρα, είχε ήδη επισκεφθεί το πιο μικρό κι ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά της Ιθάκης, με το όνομα Εξωγή.

Με ίσως και λιγότερους από 15 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα, η Εξωγή είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού, με θέα τις Αφάλες, έναν πανέμορφο κόλπο. Στο χωριό μπορεί να δει ο επισκέπτης σπίτια του 17ου αιώνα, που στο κατώφλι τους έχουν τον «Μώρο» μια περίτεχνη μάσκα, που σκοπό είχε να κρατάει μακριά το κακό. Εκεί ο Μάτζικ Τζόνσον φωτογραφήθηκε μπροστά από την Αγία Μαρίνα, την πολιούχο του νησιού με τον γαλάζιο τρούλο, μαζί με τη σύζυγό του και φάνηκε να εντυπωσιάζεται από τη στριφογυριστή σκάλα του καμπαναριού.

Στο ίδιο ποστ όμως, στο facebook και στο Instagram, ο Μάτζικ ανέβασε και το Λαζαρέτο της Ιθάκης, ένα νησάκι στο κέντρο του λιμανιού, όπου υπάρχουν μόνο πεύκα και το εκκλησάκι του Σωτήρα, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Ο Μάτζικ Τζόνσον με φόντο το Λαζαρέτο στην ΙθάκηFacebook

Στο νησάκι λειτούργησε λοιμοκαθαρτήριο επί Ενετικής Κυριαρχίας στο Ιόνιο και αργότερα ολόκληρο το νησί ήταν ένα κτήριο φυλακών. Εκείνο το κτήριο που είχε σταματήσει πλέον τη λειτουργία του, γκρεμίστηκε κατά τους μεγάλους σεισμούς του 1953 και το μόνο που απέμεινε ήταν το εκκλησάκι. Αν και χτυπήθηκε από τον Ιανό τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα περισσότερα πεύκα του Λαζαρέτου σώθηκαν και παραμένει «στολίδι» για το λιμάνι της Ιθάκης.

Ακόμα ένα ξωκλήσι εντυπωσίασε τον Μάτζικ Τζόνσον στην Ιθάκη, που φάνηκε πως στο ταξίδι του αυτό στην Ελλάδα έκανε ενός τύπου… θρησκευτικό τουρισμό: Είναι το ξωκλήσι του Αγιαντρέα, του Αγίου Αντρέα, στην είσοδο του λιμανιού της Ιθάκης. Με τη γαλάζια του ξύλινη πόρτα και την σαν παιδική ζωγραφιά εικόνα του, γίνεται το κέντρο φωτογράφισης όλων των «σκαφάτων» που επισκέπτονται την πατρίδα του Οδυσσέα.

Κατά την περιήγησή του στην Ιθάκη, ο Μάτζικ Τζόνσον ανέβασε ένα πανοραμικό βίντεο με θέα στο νότιο τμήμα του νησιού αλλά και ακόμα ένα ποστ με φωτογραφίες: Το τέμπλο της Μητρόπολης της Ιθάκης, που είναι ξυλόγλυπτο και δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, την είσοδο του Αγίου Νικολάου των Ξένων, με τις ολάνθιστες μωβ μπουκαμβίλιες και εικόνες από το γραφικό Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, με τα πολύχρωμα σπίτια και τα ήρεμα νερά…

Την ίδια μέρα το timeline των Ιθακησίων γέμισε με selfies με τον Μάτζικ, καθώς παρότι έκανε τον πρωινό του περίπατο ή έτρωγε σε τοπικό εστιατόριο ή απλά απολάμβανε το νησί, δεν αρνήθηκε σε κανέναν μια φωτογραφία, ένα χαμόγελο, ένα «hello» - μέχρι και να μεταφέρει χαιρετισμούς στον Michael Jordan δέχθηκε γελώντας! Ο δήμαρχος του νησιού Διονύσης Στανίτσας του χάρισε ένα αγαλματίδιο του Οδυσσέα, τιμώντας τον όπως τίμησε κι αυτός με την παρουσία του το νησί.

Από τον Άγιο Διονύσιο στο… 30% των Lakers!

Τις… πραγματικές ειδήσεις ο Μάτζικ πάντως τις άφησε για τον τρίτο του σταθμό στην Ελλάδα, τη Ζάκυνθο: Εκεί ανακοίνωσε στους οπαδούς των Lakers και τους απανταχού μπασκετικούς πως είναι πλέον μέτοχος της ομάδας του NBA που τον ανέδειξε και την οποία οδήγησε στην κορυφή, «με περίπου 30%», όπως δήλωσε ο ίδιος στην παρέα του, ενώ απολάμβαναν το δείπνο τους σε εστιατόριο του νησιού.

Νωρίτερα όμως, ο Μάτζικ με τη σύζυγό του και τους φίλους τους είχαν επισκεφθεί τον Άγιο Διονύσιο, τον πολιούχο της Ζακύνθου, όπου φαίνεται πως εντυπωσιάστηκαν από όσα έμαθαν για τον βίο του Αγίου και την ορθόδοξη παράδοση. Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες και βίντεο από τον ναό σε όλα του τα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος.

Ενδιάμεσα, συνεχίζοντας την κοινωνική του δράση, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, καθώς όπως δήλωσε, εμβολιάστηκε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ποιος είναι ο μεγάλος Ίρβιν Μάτζικ Τζόνσον

O Ίρβιν Τζόνσον Τζούνιορ, όπως είναι το όνομά του γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1959 στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν των ΗΠΑ και ήταν μέλος μιας οικογένειας με άλλα εννέα παιδιά. Ο πατέρας του εργαζόταν σε εργοστάσιο της General Motors και η μητέρα του ήταν φύλακας σε σχολείο.

Το παρατσούκλι «Μάτζικ» το πήρε όταν έπαιζε μπάσκετ για το Everett High School, όταν ένας δημοσιογράφος τον είδε σε ηλικία 15 ετών να πετυχαίνει σε ένα ματς 36 πόντους, να μαζεύει 16 ριμπάουντ και να μοιράζει 16 ασίστ (σ.σ. αν και η μητέρα του πάντα θεωρούσε το παρατσούκλι αυτό ως βλάσφημο).

Τέτοιες επιδόσεις ήταν που πρόσθεσαν στο «λεξικό» του μπάσκετ τον όρο «τριπλ νταμπλ» που μέχρι την παρουσία του «Μάτζικ» στα γήπεδα του ΝΒΑ από το 1979 και για 13 χρόνια, απλά… δεν υπήρχε!

Ο Μάτζικ Τζόνσον κέρδισε 5 πρωταθλήματα ΝΒΑ, αναδείχθηκε τρεις φορές MVP τόσο στην κανονική περίοδο όσο και στους τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου, συμμετείχε σε 12 All-Star Game (εννέα εκ των οποίων στην πρώτη 5αδα), κατέρριψε το ρεκόρ του Όσκαρ Ρόμπερτσον για τις περισσότερες ασίστ (πριν να παραδώσει τα σκήπτρα στον Τζον Στόκτον) και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με την πρώτη (και μοναδική) Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1991, ο Μάτζικ άφησε τον κόσμο άφωνο, αυτή τη φορά όχι με τα μπασκετικά του κατορθώματα, αλλά με τη δημόσια ανακοίνωσή του πως είναι φορέας του HIV, του ιού που προκαλεί AIDS, σπάζοντας τα ταμπού της εποχής για την ασθένεια αυτή. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως σταματάει το μπάσκετ, αν και όχι μόνο συμμετείχε στο επόμενο All Star Game του NBA, το 1992, αλλά ψηφίστηκε και ως MVP του αγώνα, ενώ λίγους μήνες μετά ήταν μέλος της ιστορικής Dream Team, παρέα με τους Μάικλ Τζόρνταν, Λάρι Μπέρντ, Πάτρικ Γιούινγκ κ.α.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.