ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Παιδιά μηνύουν την κυβέρνηση επειδή δεν τα προστατεύει από την κλιματική κρίση

Παιδιά μηνύουν την αυστριακή κυβέρνηση
Παιδιά μηνύουν την αυστριακή κυβέρνηση
Α.Ρ

Παιδιά ηλικίας ακόμη και πέντε ετών ζητούν από την κυβέρνηση της Αυστρίας να διασφαλίσει τα συνταγματικά τους δικαιώματα αναλαμβάνοντας ισχυρότερη δράση για το κλίμα

Δώδεκα παιδιά έχουν καταθέσει μήνυση κατά της αυστριακής κυβέρνησης ζητώντας της να λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ως προστασία των συνταγματικών τους δικαιωμάτων. Η κίνησή τους προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κύμα αγωγών κατά κυβερνήσεων και εταιρειών παγκοσμίως.

Παιδιά, μόλις πέντε ετών, κατέθεσαν μήνυση στο ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας την Τρίτη προσπαθώντας να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει ισχυρότερη δράση για το κλίμα. Ένας δικηγόρος της ομάδας είπε ότι η υπόθεση που υποβλήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο βασίζεται στο πρότυπο μιας παρόμοιας αγωγής στη Γερμανία που ώθησε την κυβέρνηση εκεί να θέσει νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πριν από δύο χρόνια.

Η δικηγόρος τους Mικαέλα Κρέμερ λέει ότι ο νόμος για το κλίμα της Αυστρίας από το 2011 δεν προστατεύει επαρκώς τους ενάγοντες, ηλικίας πέντε έως 16 ετών, από τις απειλητικές για τη ζωή τους συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συγκεκριμένα, είπε ότι το δικαίωμα των παιδιών στη «δικαιοσύνη των γενεών» που κατοχυρώνεται στο αυστριακό σύνταγμα παραβιάζεται από τον νόμο για το κλίμα του αλπικού έθνους.

Η Κρέμερ είπε ότι η αγωγή υποστηρίζεται από την ομάδα νέων για το κλίμα Fridays for Future, η οποία εμπνεύστηκε τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και υποστηρίζεται οικονομικά μέσω φιλανθρωπικών δωρεών. Οι αγωγές τους είναι μία από τις χιλιάδες που έχουν κατατεθεί κατά κυβερνήσεων και εταιρειών τα τελευταία χρόνια με ανάμεικτα αποτελέσματα. Τέτοιες διαφορές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των αυξανόμενων, πολύπλευρων επιπτώσεων από την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το 2020 μια ομάδα παιδιών και νεαρών ενηλίκων στην Πορτογαλία υπέβαλε παρόμοια καταγγελία κατά 33 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον τους και οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες. Μια ομάδα συνταξιούχων Ελβετών μήνυσε επίσης την κυβέρνησή τους στο ανώτατο δικαστήριο για τα δικαιώματα της Ευρώπης για «αποτυχία να τους προστατεύσει από την επιδείνωση του καύσωνα».

Και μια γερμανική περιβαλλοντική ομάδα μήνυσε την κυβέρνηση του Βερολίνου επειδή απέτυχε να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους που ανοίγουν το δρόμο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045. Η υπόθεσή τους βασίστηκε σε διάφορες αναφορές ερευνητών που αναφέρουν ότι τα πλουσιότερα έθνη που ιστορικά ωφελήθηκαν από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη δεν κάνουν αρκετά για να μετριάσουν την κρίση