Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Απέραντο Γαλάζιο Πάσχα... Στην Αμοργό (video+photos)

Σοφία Βεργοπούλου

H Aμοργός είναι το νησί που γυρίστηκε το Απέραντο Γαλάζιο. Είναι ένα νησί με φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε χρόνο. Πώς είναι όμως το Πάσχα εκεί;

Τη Λαμπρή το νησί μεταμορφώνεται. Ας όψονται τα φασκόμηλα και τα φλισκούνια που ανθίζουν στο κατά τα άλλα άνυδρο τοπίο και σκορπίζουν παντού τη μυρωδιά τους. Τα Θολάρια, ο Ποταμός, η Χώρα και τα Κατάπολα έχουν την τιμητική τους, αφού εκεί συμβαίνουν όλα.

Στην Αμοργό μην περιμένετε τίποτα να γίνει όπως γίνεται αλλού. Τα σοκάκια των χωριών στρώνονται με κλαδιά φασκόμηλου και ρίγανης για να περάσει ο Επιτάφιος, ενώ δεκάδες σκεύη με αυτοσχέδιες φωτιές φωτίζουν τους δρόμους. Οι νοικοκυρές λιβανίζουν και παιδιά ψάλλουν τα Θεία Πάθη.
Ακόμα και αν δεν είστε πρωινοί τύποι το Μεγάλο Σάββατο θα ξυπνήσετε από τις μυρωδιές. Παντού σε όλα τα σπίτια ψήνονται τα Λαζαράκια, κουλουράκια με ανθρωπόμορφα σχήματα, οπότε θέλετε δε θέλετε θα ξυπνήσετε και μάλιστα πεινώντας.

Το βράδυ, τη Θεία Λειτουργία ακολουθούν πλουσιοπάροχα δείπνα με μαγειρίτσα, αμοργιανά τυριά και φυσικά το Αμοργιανό γεμιστό κατσίκι της Λαμπρής. Όπως κατανοείτε και εδώ τη σούβλα την ξεχνάτε.
Την Κυριακή στη Χώρα έχει χορούς και γλέντια, ενώ αυτές τις μέρες γίνεται και η περιφορά των εικόνων από το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Οι εικόνες μεταφέρονται από μονοπάτια σε όλα τα χωριά του νησιού, καθαγιάζοντάς τα.

Η Αμοργός είναι πανέμορφη και διαθέτει πολλούς λυράρηδες που παίζουν σχεδόν σε κάθε χωριό την Κυριακή του Πάσχα. Θα τα μάθετε όλα όταν φθάσετε αφού το μέρος είναι μικρό και τα νέα μαθαίνονται από στόμα σε στόμα.