ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για το ελληνικό χρέος

«Πόλεμος» για το ελληνικό χρέος

Την ώρα που η Ευρωζώνη μέσω του Όλι Ρεν εκφράζει την αισιοδοξία της για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το PSI , δύο ακόμα άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση «κούρεμα» του ελληνικού χρέους διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Πρόκειται για τα hedge funds και το ΔΝΤ, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση, την ώρα που εξαντλείται ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του PSI, από την έκβαση των οποίων εξαρτάται το μέλλον του ευρώ.

Τα hedge funds, που έχουν χτίσει ισχυρές θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, δεν φαίνονται διατεθειμένα να συμμετέχουν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Θα προτιμούσαν να αφήσουν της χώρα να πτωχεύσει, κάτι που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει, ή ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ότι θα αποπληρωθούν για το σύνολο των ομολόγων που κατέχει, εάν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Αυτό φέρνει τα hedge funds σε ευθεία σύγκρουση με το ΔΝΤ, το οποίο επιδιώκει την μείωση του χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες (περίπου 200 δισ. ευρώ) κατά 50%, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

"Το παιχνίδι έχει ως εξής: 'Θα αναγκαστούν να με πληρώσουν'. Η Ελλάδα θα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, συνεπώς, αν πετύχει αναδιάρθρωση για το 80% και πληρώσει τους υπόλοιπους, αυτό θα είναι ακόμη καλύτερο", σχολίασε ο Gabriel Sterne της χρηματιστηριακής Exotix.

Χωρίς το PSI, η τρόικα δεν πρόκειται να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς το οποίο η χώρα κινδυνεύει με χρεωκοπία τον Μάρτιο, όταν λήγει ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Τα hedge funds αγοράζουν εδώ και καιρό μεγάλα πακέτα από αυτό το ομόλογο λήξης 20 Μαρτίου προς 40 σεντς. Οι αποδόσεις σε αυτό το ομόλογο ξεκίνησαν να ανεβαίνουν απότομα τον Σεπτέμβριο και την Τρίτη τιμολογούνταν σε 41-45,5 σεντς.

Το ζήτημα είναι αν οι άλλοι ομολογιούχοι θα συμμετάσχουν στην εθελοντική αναδιάρθρωση ώστε ότι η Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως τα hedge funds και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των CDS και η συνεπακόλουθη χρεωκοπία.

"Ο χρόνος είναι με το μέρος σας, καθώς οι επενδυτές μέχρι τώρα έχουν αποπληρωθεί πλήρως για το ελληνικό χρέος που κατέχουν", είπε ο Kristian Flyvholm, διαχειριστής κεφαλαίων της Jyske Invest.

Newsbomb με πηγές Reuters