ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πιο μεγάλο παζάρι με την τρόικα

Το πιο μεγάλο παζάρι με την τρόικα

Στην αποτυχημένη συνταγή της τελευταίας διετίας εμμένει η τρόικα, που με αδιάλλακτη στάση εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να εγκρίνει 12 μέτρα-σοκ, ενώ επιμένει στην ανάγκη απολύσεων στο δημόσιο, περικοπής των επικουρικών συντάξεων και του κατώτατου μισθού και κατάργησης των πρόσθετων παροχών στις ΔΕΚΟ.

Οι απαιτήσεις των δανειστών θα συζητηθούν κατά την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ μέχρι το βράδυ θα πρέπει να κλείσει οριστικά η συμφωνία και να ετοιμαστεί ένα «προμνημόνιο» 20 σελίδων, που θα κληθεί να εγκρίνει το Eurogroup.

Οι 12 απαιτήσεις της τρόικας

Κατά τη διάρκεια των πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων, η τρόικα αξιώνει τα εξής μέτρα:

1. Κλείσιμο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άμεσες απολύσεις, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις δημοτικές εταιρείες.

2. Εξορθολογισμός πρόσθετων αμοιβών και αλλαγές στους κανονισμούς εργασίας στην Γενική Κυβέρνηση (ΔΕΚΟ), στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των όρων εργασίας και την κατάργηση των πρόσθετων παροχών. Οι παρεμβάσεις αφορούν και τις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

3. Δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων, ένα αίτημα που παρά τις αντιδράσεις είναι συνεχώς στο τραπέζι. Μάλιστα, οι τροϊκανοί ζητούν μεσοσταθμική μείωση 15% για ταμεία που είναι στο «κόκκινο».

4. Πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ένας τομέας στον οποίο η τρόικα έχει βγάλει «κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πλευρά, λόγω των καθυστερήσεων.

5. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

6. Πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι αποκλίσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από τις περικοπές αμυντικών δαπανών, το κλείσιμο φορέων και τη μείωση των δαπανών υγείας.

7. Μισθολογικές περικοπές και στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί), ώστε να μειωθούν οι μισθοί κατά μέσο όρο κατά 20%.

8. Αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι οι αντικειμενικές αξίες θα μείνουν «παγωμένες» μέχρι το τέλος του 2012.

9. Αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» και πιο αυστηρός έλεγχος στην εισαγωγή υποψηφίων σε αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

10. Ελαστικοποίηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορούν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και την μείωση των κατώτατων μισθών.

11. Διευκόλυνση των απολύσεων και μείωσης των αμοιβών σε τράπεζες.

12. Νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση του συστήματος και επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε τι έγινε στη συνάντηση Παπαδήμου – τρόικας εδώ

Διαβάστε ακόμη:

Αδιάλλακτη η τρόικα για τα εργασιακά

Απολύσεις ενστόλων και εκπαιδευτικών ζητά η τρόικα!