ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον αέρα η διαπραγμάτευση

Στον αέρα η διαπραγμάτευση

Κόντρες, έντονες διαφωνίες και τελεσίγραφα στη συνάντηση Παπαδήμου τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση με συγκρούσεις και διαφωνίες πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.

Ο τελευταίος ήταν πρωταγωνιστής και στις περισσότερες αψιμαχίες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr η τρόικα επιμένει:

α) στη μείωση του κατώτατου μισθού. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να πείσει την τρόικα να κάνει πίσω, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, το δημόσιο αναμένεται να χάσει περίπου 1 δις ευρώ, λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης των πολιτών (φορολογικά έσοδα). Η παρέμβαση αυτή έβαλε σε δεύτερη σκέψη την τρόικα η οποία ζήτησε από τον υπουργό να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και με αριθμούς σε συνάντηση τεχνικού χαρακτήρα που θα γίνει αύριο στο υπουργείο Εργασίας.

β) στην εφαρμογή της μετενέργειας (δηλαδή να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές των κλαδικών συμβάσεων).

γ) Στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού: Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η τρόικα αποσύρει την συγκεκριμένη πρόταση, αυτό δεν ισχύει. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι δεν είναι βασική προτεραιότητα της.

δ) Στην μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Η τρόικα ζητά ρητά να μειωθούν κατά 10%. Σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης ο κ. Κουτρουμάνης αντιπρότεινε μείωση κατά 10% υπό τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

1. Χρήση κάρτας Εργασίας.

2. Συναλλαγές υποχρεωτικά μόνο μέσω τραπεζών.

3. Απόλυτη συνέπεια στην απόδοση εισφορών από τους εργοδότες.

Το σκεπτικό του υπουργού Εργασίας είναι ότι αν δεν ισχύσουν οι τρεις προϋποθέσεις θα πάμε σε νέα μείωση συντάξεων, καθώς τα ταμεία αδυνατούν να ανταποκριθούν. Υπέρ της θέσης του τάχθηκε ανοιχτά ο Λ. Παπαδήμος, κάτι που οδήγησε την τρόικα στο να παραπέμψει το συγκεκριμένο θέμα επίσης στην αυριανή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Έκπληξη προκάλεσε στην κυβέρνηση ότι η τρόικα απαίτησε να εφαρμοστεί η αρχική της πρόταση για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που προβλέπει 35% μεσοσταθμική μείωση και περικοπή του εφάπαξ. Ο λόγος; Η τρόικα επικαλέστηκε την αδυναμία συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων σχετικά με την αντιπρόταση για 15% μεσοσταθμική μείωση και ενοποίηση των ταμείων.

Χαρακτηριστικά τους είπαν: Αφού δεν αποφασίζετε εσείς, αποφασίζουμε εμείς.

Τέλος, οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η σύσκεψη Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνει κανονικά την Κυριακή, χωρίς όμως να είναι δεδομένη η ώρα πραγματοποίησής της. Προέχουν οι επαφές της τρόικας με Βενιζέλο και Κουτρουμάνη.

Διαβάστε επίσης: Το πιο μεγάλο παζάρι με την τρόικα

Βενιζέλος: «Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα»!