ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: «Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα»!

Βενιζέλος: «Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα»!

Με αυτή την δήλωση συνόψισε τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με μια δραματική δήλωση επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος να συνοψίσει τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης, που είχε νωρίτερα, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

"Βρισκόμαστε στην κόψη ξυραφιού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και χαρακτήρισε πολύ "σκληρή" και "λεπτή" τη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίσε ως "πάρα πολύ μικρή", την απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από το αδιέξοδο, το οποίο, όπως είπε, "μπορεί να είναι τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση".

Είχαν προηγηθεί η χθεσινή μαραθώνια (11 και πλέον ώρες) συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών, η ευρεία διυπουργική σύσκεψη σήμερα το πρωί και η τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Eurogroup, σήμερα το απόγευμα.

Επίσης έκανε γνωστό ότι υπάρχουν "ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα" που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, έχει ήδη ουσιαστικά υπάρξει συμφωνία σε άλλα ζητήματα. Σε αυτά, περιλαμβάνονται, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο υπουργός ανέφερε ως κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ανάγκη να υπάρξει στη χώρα ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το "καλάθι" του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως αύριο το βράδυ και να αρχίσουν να κινούνται οι διαδικασίες, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει το πρώτο μεγάλο "σταθμό" του 2012, που είναι οι λήξεις ομολόγων, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο.

Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος "τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων".