ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνήσαν στο Eurogroup για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Συμφωνήσαν στο Eurogroup για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Μετά από ένα ολονύχτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες, επήλθε η συμφωνία των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία, τόσο σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όσο και σε σχέση με την αντίστοιχη συμμετοχή του δημόσιου τομέα, δηλαδή των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.

H συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας παραμένει στα 130 δισ. Ευρώ, με στόχο το χρέος της χώρας να μειωθεί κοντά στο 120,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Παράλληλα, το κούρεμα στους ομολογιούχους στο 53,5%.

Μετά τη λήξη της μαραθώνιας σύσκεψης, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:
«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα. Το Eurogroup έχει απόλυτη επίγνωση των προσπαθειών από τους έλληνες αλλά και από τους εταίρους. Το πρόγραμμα θα μειώσει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας, αλλά το νέο πακέτο προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες από τους δανειστές.
Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία άνευ προηγουμένου απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Για το PSI, την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις προσφορές ομολόγων όπου και αναμένεται μεγάλη συμμέτοχη. Παράλληλα θα ενισχυθεί και η παρουσία της Τρόικας στην Ελλάδα.»

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών θεμάτων Όλι Ρεν.
«Τα τελευταία 2 χρόνια και σήμερα τη νύχτα, έμαθα ότι ο μαραθώνιος είναι πράγματι, ελληνικό δημιούργημα. Με τη νέα συμφωνία θα επανέλθει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Το σημαντικό βήμα έγινε χάρη στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, ενώ το haircut στα ελληνικά ομόλογα είναι στο 53,5%. Τέλος, η ροή της βοήθειας προς την Ελλάδα θα πάει σε ξεχωριστό λογαριασμό».

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ με την σειρά της είπε:
«Θα ήθελα να σας πω ότι προσωπικά χαιρετώ τη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup και της Ελλάδας.»

Λίγα λεπτά αργότερα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε:

«Το Eurogroup ενέκρινε ομοφώνα το πρόγραμμα της Ελλάδας και συμφωνηθήκαν οι βασικοί όροι του PSI. Συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα προωθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε το EFSF να συμβάλει στη χρηματοδότηση του PSI και στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Η τελική συμφωνία για το PSI καθώς και η συμβολή των θεσμικών εταίρων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος στο 120,5 %.
Η σημερινή μέρα είναι ιστορικής σημασίας. Περιορίζεται η αβεβαιότητα . Πρέπει βεβαίως να γίνουν πολλά ακόμα στο άμεσο μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε με την σειρά του:
«Οχτώ μήνες που βρίσκομαι στη δύσκολη θέση του υπουργού Οικονομικών δίνουμε έναν αγώνα προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ευτυχώς φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν εύκολο, ούτε αυτονόητο. Στόχος είναι το 120% του ΑΕΠ το 2020.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η εφαρμογή του προγράμματος. Έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής και μέσα σε αυτές τις μέρες πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα και πολλές μεταρρυθμίσεις.
Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το βασικό πακέτο του νομοσχεδίου.»