ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στενό «μαρκάρισμα» στην τρόικα στο ευρωκοινοβούλιο

Στενό «μαρκάρισμα» στην τρόικα στο ευρωκοινοβούλιο

Εξηγήσεις σχετικά με το πρόγραμμα που ακολουθείται στην περίπτωση της Ελλάδας ζήτησαν από τους εκπροσώπους της τρόικας, τα μέλη των επιτροπών οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σημερινή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των Ολι Ρεν, Γιόργκ Ασμουσεν και Πολ Τόμσεν.


Οι εκπρόσωποι της τρόικας υπερασπίστηκαν την πολιτική που εφαρμόζεται, με τον Όλι Ρεν να δηλώνει ότι είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο Γιόργκ Ασμουσεν από την ΕΚΤ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον εφόσον εφαρμοστεί κατά 100% στο σύνολο της περιόδου και προέβλεψε ότι η ανεργία αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2013 και να αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είπαν ότι είναι επώδυνη η λύση για την Ελλάδα αλλά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί.

Ως προτεραιότητα έθεσαν μάλιστα την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης.

Σε ό, τι αφορά στην αποτυχία του πρώτου προγράμματος αναφέρθηκαν στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Έμφαση έδωσαν στην ανάγκη της εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη μείωσης των μισθών ώστε να ανακτηθούν οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη είπε ότι οι πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που επιβάλει η τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη τους εργαζόμενους και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να τερματιστεί η οικονομική ασφυξία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία που καλπάζει. Το ίδιο φάρμακο που δίνεται στον Έλληνα, Πορτογάλο και Ισπανό ασθενή αντί να βελτιώνει την κατάστασή του τη χειροτερεύει, είπε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά διευκρίνισε ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος, κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων και των πολιτικών σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση για την κοινωνική αποδοχή του προγράμματος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης έκανε λόγο για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής με στόχο της διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στη στρέβλωση που υπάρχει σε σχέση με την εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, θέτοντας το θέμα των ευθυνών και της αυτοκριτικής της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η τρόικα δεν επιδιώκει τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της τάξης των 150 ευρώ και εργασιακών συνθηκών στα πρότυπα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλλα έθεσε το θέμα των εκβιαστικών δηλώσεων αξιωματούχων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, οι οποίοι έπληξαν καίρια την αξιοπιστία της Ελλάδας επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί για το πόσο κοντά βρίσκονται στην πραγματικότητα τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί πως θα στηριχτούν οι άνεργοι, τι θα συμβεί με τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και έθεσε, τέλος, το θέμα των προεκλογικών προσλήψεων για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.