ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ζητά για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ ζητά για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκεί το Ταμείο, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 100% του ΑΕΠ το 2020

Νέα απομείωση του ελληνικού χρέους φέρεται ότι προωθεί το ΔΝΤ, που ασκεί πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το σκοπό αυτό, αναφέρει η Wall Street Journal.

Ειδικοί του Ταμείου εκτιμούν ότι η ύφεση, που κινήθηκε σε επίπεδα βαθύτερα του αναμενόμενου, έχει οδηγήσει στον εκτροχιασμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Γι αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, το ΔΝΤ επιδιώκει τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και προς το σκοπό αυτό έχει υποβάλλει σχετικές προτάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεσματική μέθοδος θα ήταν η διαγραφή μέρους των οφειλών της χώρας από τους επίσημους πιστωτές. Όμως, μια τέτοια λύση βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία. Οι συγκεκριμένοι τίτλοι έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισ. ευρώ. Επίσης, το Ταμείο προτείνει ένα «κούρεμα» στα διμερή δάνεια της Ελλάδος με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Μια άλλη πρόταση αφορά την ανάληψη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών απευθείας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Όμως, η πρόταση αυτή προσκρούει σε ευρωπαϊκές αντιδράσεις, ενώ μια μέση λύση θεωρείται μια μείωση των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης που πληρώνει η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.