ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Κυριακή το κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικας

Την Κυριακή το κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικας

Για αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Ο κ. Στουρνάρας θέλει να αποδείξει στους εταίρους ότι η χώρα κάνει μεγάλες προσπάθειες για να πατάξει τη φοροδιαφυγή με το ΣΔΟΕ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι.

Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και ακινήτων 121 φυσικών προσώπων και εταιρειών που ενέχονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Με το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ να μην έχει κλειδώσει ακόμα η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη τις αντιστάσεις των εταίρων σε συγκεκριμένα μέτρα που έχει προτείνει. Συγκεκριμένα η τρόικα έχει ήδη απορρίψει την απόδοση σειρά παρεμβάσεων και για να κλείσει η τρύπα εξηγούν ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσουν τα δύσκολα μέτρα περικοπών συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με το Έθνος, στο νέο πακέτο υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» οι οποίες έχουν να κάνουν με τα εξής ζητήματα:

Την εφεδρεία: H υλοποίηση του μέτρου θεωρείται αμφίβολη, όπως και τα 167 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στη λίστα.

Τις δαπάνες: Υπερβολική θεωρείται η εκτίμηση για εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

Τα εξοπλιστικά: Τα 437 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται δεν γίνονται αποδεκτά, αφού θεωρούν τη μετάθεση πληρωμής σε άλλο χρόνο.

Τις δημόσιες επενδύσεις: Το «κόψιμο» 300 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θεωρείται «εύκολη λύση».

Διαβάστε επίσης:

Άκαρπη η συνάντηση Στουρνάρα με εφοριακούς και τελωνειακούς

Τον Στουρνάρα έχει στοχοποιήσει ο Βενιζέλος

Eλεγχος και διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών προσώπων για φοροδιαφυγή