ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

-Στο μικροσκόπιο το πρωτογενές πλεόνασμα

-Θα ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία για την υλοποίηση του προϋπολογισμού

Στην Αθήνα φτάνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ώστε να συνεχιστεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας.

Ο τέταρτος έλεγχος του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα ξεκινά και επισήμως, με τους επικεφαλής όμως να μην επιστρέφουν πριν να κλείσουν οι κάλπες στην Γερμανία.

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων θα βρεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και οι νέες αναθεωρημένες μακροοικονομικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο και τις εκτιμήσεις τους για τους επόμενους μήνες, όπως επίσης και το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2014.

Τα στοιχεία, που θα τεθούν υπόψη των ελεγκτών, θα είναι επικεντρωμένα στο πρωτογενές πλεόνασμα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός στην περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, αλλά και με τον τρόπο που αυτό επιτυγχάνεται.

Τι θα ζητήσουν οι δανειστές

  • Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξηγήσεις που θα ζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια αφορούν:
  • Στο ρυθμό είσπραξης των φόρων εισοδήματος του 2013.
  • Στην υστέρηση που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο, ύψους 713 εκατ. ευρώ.
  • Στην εξέλιξη της είσπραξης των φόρων επί των ακινήτων του ΦΑΠ του 2011 και του 2012, αλλά και του Τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
  • Στα αποτελέσματα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
  • Στοιχεία για τους φορολογικούς ελέγχους σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μεγάλου πλούτου και για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
  • Οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες και οι επιστροφές φόρου.
  • Τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Σφίγγουν τη θηλιά

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και για τον έλεγχο των δανειστών δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά.

Σε σχέση με την περίφημη εξυγίανση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, τρόικα και κυβέρνηση θα αργήσουν να δώσουν τα χέρια, εκτός αν στο τελικό μείγμα υπάρχουν μαζικές απολύσεις, εκποίηση και λουκέτα.

Επιπλέον οι αντιπροτάσεις θα περάσουν από το κόσκινο του ρεαλισμού, τη στιγμή που οι επιτελείς των Βρυξελλών βλέπουν με μεγάλη καχυποψία τα “επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάζει το υπουργείο οικονομικών” ή τουλάχιστον αυτά που διαρρέουν στον τύπο. Παρόμοιο έλεγχο θα υποστούν και οι δύο εταιρίες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε σχέση με τα χρέη των δήμων προς αυτές, που όπως όλα δείχνουν δεν έχουν πλήρως εξοφληθεί.

Σε σχέση με τη δόση του ύψους 1 δισ. του Ιουλίου, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται όσο έτοιμη θα επιθυμούσε το eurogroup.

Ως εκ τούτου ο υπουργός οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα περάσει την Παρασκευή δύσκολες ώρες στο άτυπο eurogroup στο Βίλνιους.

Διαβάστε επίσης:

Δημοψήφισμα: Στο στόχαστρο της τρόικας οι αμυντικές βιομηχανίες

Παίζουν «ρέστα» για τις αμυντικές βιομηχανίες

Το αδιέξοδο του κ. Σαμαρά

Έρχεται το νέο χαράτσι για τα ακίνητα