ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παίζουν «ρέστα» για τις αμυντικές βιομηχανίες

Παίζουν «ρέστα» για τις αμυντικές βιομηχανίες

Τι προτείνει η κυβέρνηση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ -

Ανησυχία στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο απόρριψης και της νέας πρότασης

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Αθήνας για το μέλλον των τριών εταιρειών οριστικοποιήθηκε κατά τις χθεσινές υπουργικές συσκέψεις και θα παρουσιαστεί στην τρόικα έως την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες στο να μην εμφανιστεί ότι βάζει λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, αποδεχόμενη ωστόσο σημαντικό περιορισμό των δομών και του προσωπικού.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει «σπάσιμο» σε δύο μέρη των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ και εκκαθάριση εν λειτουργία. Πιο αναλυτικά τα ΕΑΣ θα διασπαστούν στο στρατιωτικό και το πολιτικό σκέλος. Το στρατιωτικό σκέλος θα διατηρηθεί προκειμένου να κατασκευάζει υλικό για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η εκκαθάριση θα προχωρήσει κανονικά στο πολιτικό σκέλος.

Για την ΕΛΒΟ προκρίνεται η λύση η εταιρεία να σπάσει και να διατηρηθεί μόνο το στρατιωτικό σκέλος προκειμένου να εξυπηρετεί τη συντήρηση των οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων.

Για την ΛΑΡΚΟ επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας (έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο τη βιώσιμη λειτουργία της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να πείσει τους δανειστές της χώρας ότι εάν μπει «λουκέτο» στις εταιρείες τότε το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα βασικά επιχειρήματα της Αθήνας είναι ότι ΕΑΣ και ΕΛΒΟ έχουν ανεκτέλεστα συμβόλαια για τα οποία η χώρα θα κληθεί να καταβάλλει υψηλά πρόστιμα. Επιπλέον μακροπρόθεσμα το κλείσιμο τους θα κοστίσει περισσότερο εάν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υποχρεωθούν να βγουν στην αγορά για να προμηθεύουν πολεμικό υλικό.

Όσο για την τύχη των εργαζόμενων, αυτή βρίσκεται ακόμη στον αέρα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση ομολογεί πως διαπραγματεύεται την τύχη τους, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι και με ποιο τρόπο θα δουν τελικά την πόρτα της εξόδου.

Διαβάστε επίσης:

Διατήρηση μόνο του αμυντικού τομέα για ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-Ιδιωτικοποίηση ΛΑΡΚΟ

Προπηλάκισαν την Φώφη Γεννηματά στο υπουργείο Οικονομικών

ΥΠΕΘΑ: Είμαστε σε κοινή γραμμή με το Υπ.Οικ. για τα ΕΑΣ

Αβραμόπουλος: Οι αμυντικές βιομηχανίες δεν πρέπει να αφανιστούν