ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση-έκπληξη από την ΕΚΤ, μείωσε τα επιτόκια στο 0,25%

Κίνηση-έκπληξη από την ΕΚΤ, μείωσε τα επιτόκια στο 0,25%

Αιφνιδιάζοντας πλήρως τις αγορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μείωση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.

Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος (σ.σ. το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ) θα μειωθεί κατά 0,25% στο 0,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου.

Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί επίσης κατά 0,25% στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου.

Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένει αμετάβλητο στο 0%.

Με την απόφαση της αυτή, η ΕΚΤ προσφέρει πολύτιμες «ανάσες» σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων (καταναλωτικά, στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.ά.) θα μειωθούν επίσης.

Αφορμή για τη μείωση του βασικού επιτοκίου από το 0,50% είναι η διολίσθηση του ευρωπληθωρισμού σε χαμηλό τετραετίας, γεγονός που απειλεί την «αποστολή» της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών.

Ωστόσο, είναι κοινή πεποίθηση στην αγορά ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «υπέκυψε» στις πιέσεις των επενδυτών και κυρίως των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες επιθυμούσαν μία ισχυρή τονωτική ένεση στην ανάπτυξη από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Σημειώνεται ότι σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters, μόνο ο ένας από τους 23 πρωτογενείς διαπραγματευτές στην αγορά χρήματος, είχε προβλέψει τη μείωση των επιτοκίων.

Πριν από τη συνεδρίαση, φαίνεται ότι υπήρχαν τρεις ομάδες σκέψης στο ΔΣ της ΕΚΤ, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται.

Η μία ομάδα υποστήριζε να μείνει ανοικτή η επιλογή ενός νέου γύρου μακροχρόνιων δανείων στις τράπεζας, μία δεύτερη ομάδα τασσόταν υπέρ της μείωσης του επιτοκίου και μία τρίτη ήταν έτοιμη να την ανεχθεί.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «μετά τη σημερινή μείωση των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε τις προβλέψεις που έδωσε τον Ιούλιο και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο».

Ακόμα είπε ότι «ίσως βιώσουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ενώ θα ακολουθήσει μια σταδιακή ανοδική κίνησή του προς το επίπεδο του 2% ή και χαμηλότερα. Κατ' αναλογία, η νομισματική μας πολιτική θα παραμείνει προσαρμοστική για όσο χρειαστεί».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μείωση των επιτοκίνω, ο κ. Ντράγκι είπε ότι [αυτή η απόφαση είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις μας τον Ιούλιο του 2013, με δεδομένες τις τελευταίες ενδείξεις για περαιτέρω μείωση των πιέσεων στις τιμές στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα, που ξεκινούν από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού κάτω του 1%».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Δεν μειώνει προς το παρόν τα επιτόκια

ΕΚΤ: Στάση αναμονής για τα επιτόκια

Νέα «ένεση» ρευστότητας από την ΕΚΤ στις τράπεζες αναμένει η αγορά