ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαιτούν πλειστηριασμούς και απελευθέρωση επαγγελματικών μισθώσεων

Απαιτούν πλειστηριασμούς και απελευθέρωση επαγγελματικών μισθώσεων

Παρά την προσεκτική ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκη, που θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα ανησυχίας μετά τη χθεσινή συνάντηση του με την τρόικα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση επικράτησε βαρύ κλίμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι με τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί και η άρση της απαγόρευσης θα είναι για το θεαθήναι.

Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι η πληροφόρηση και τα στοιχεία που έχουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κόκκινων δανείων, για το κοινωνικοοικονομικό προφίλ αυτών που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους αλλά και για τον ακριβή αριθμό κατοικιών, που πρέπει να μπουν στη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης συνάντησε τοίχο στις προτάσεις που κατέθεσε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν, και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο, το ζήτημα της απελευθέρωσης των επαγγελματικών μισθώσεων.

Δεν αποδέχθηκαν καμία από τις συμβιβαστικές προτάσεις που κατέθεσε ο κ.Χατζηδάκης αλλά και κανένα από τα επιχειρήματα που παρέθεσε, όπως την κακή εικόνα που υπάρχει στην αγορά, η οποία θα επιδεινωθεί αν αρχίσουν εξώσεις.

Οι τροϊκανοί ζητούν να ισχύσει η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2014 και να ισχύει για παλαιές και νέες μισθώσεις.

Απαιτούν να υπάρξουν ευέλικτες διαδικασίες και να συρρικνωθεί ο χρόνος που απαιτείται για τις εξώσεις.

Θεωρούν ότι το καθεστώς προστασίας της επαγγελματικής στέγης δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και ότι πρέπει να τονωθεί η ζήτηση, να υπάρξουν επαγγελματικοί χώροι διαθέσιμοι προς μίσθωση.

Στην παρατήρηση ότι η ύφεση είναι απαγορευτική για κάτι τέτοιο αλλά και στην επισήμανση ότι υπάρχει πληθώρα επαγγελματικών χώρων που δεν ενοικιάζονται αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον, οι τροϊκανοί επαναλάμβαναν μονότονα ότι πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων άμεσα.

Δίνουν την εντύπωση ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η ολοκληρωτική απορύθμιση της αγοράς ακινήτων, τη στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι οι τραπεζίτες αντιδρούν στους πλειστηριασμούς αφού θεωρούν ότι οι τράπεζες θα βρεθούν με ακίνητα, τα οποία θα έχουν πολύ χαμηλή αξία και ζήτηση, εγγράφοντας νέες ζημιές.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB