ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι Βρυξέλλες τραβάνε στα άκρα το σχοινί

Γιατί οι Βρυξέλλες τραβάνε στα άκρα το σχοινί

Το αποψινό Eurogroup στις Βρυξέλλες θα έχει το ίδιο "'άρωμα" με τα Eurogroups, ενός χρόνου πίσω όταν η Ελλάδα βρισκόταν και πάλι στημένη στον τοίχο.

Όπως τότε, έτσι και τώρα έχουμε ξανά τα ίδια συμπτώματα νοσηρότητας στην ατμόσφαιρα από μέρους των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε τον όρο "νοσηρότητα", διότι η στάση και η συμπεριφορά τους δεν αποπνέουν στο ελάχιστο το κλίμα αλληλεγγύης που θα έπρεπε θεωρητικά να υπάρχει μεταξύ εταίρων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όμως όλα δείχνουν ότι για ακόμα μία φορά το παιχνίδι που παίζεται πίσω από τις πλάτες της χώρας μας είναι πολύ χοντρό, και όσο περνάει ο καιρός χοντραίνει και περισσότερο. Οι "εταίροι" μας με περίσσια προκλητικότητα επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Κάποιον όμως λόγο έχουν που τηρούν αυτήν την στάση...

Μέχρι πρότινος ακούγαμε ότι "πρέπει πρώτα να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της για να μπορέσει να διαπραγματευτεί...". Σήμερα το επιχείρημα από μέρους της κυβέρνησης είναι ότι "πρέπει πρώτα να πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα για να διαπραγματευτούμε...". Με κάθε δυνατό τρόπο η διαπραγμάτευση αναβάλλεται για το απώτερο μέλλον, και την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι απέναντι στις θυσίες των Ελλήνων.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ένα ορατό σχέδιο από την μεριά της Ευρώπης για την Ελλάδα: δημιουργούν τεχνιτό κλίμα έντασης και πόλωσης, δημιουργώντας συνεχώς προσκόμματα στην χρηματοδότηση της χώρας μας για τον απλούστατο λόγο ότι επιθυμούν να αφήσουν την Ελλάδα να "στεγνώσει". Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος ομολογούσε τις προάλλες σε συζητήσεις με δημοσιογράφους ότι "για να ξαναδει η Ελλάδα δόση του δανείου ίσως να χρειαστεί να περάσει και ένα εξάμηνο...".

troika

Και γιατί το κάνουν αυτό; Η αιτία έχει να κάνει και πάλι με την σύγκρουση Ευρωπαίων- ΔΝΤ: Καθυστερούν, διότι θέλουν να κρύψουν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους κάτω από το χαλί και να το επιχειρήσουν να δώσουν "λύση" όταν συμφέρει χρονικά τους ίδιους. Και μέχρι τότε θα συνεχίζουν να υποτιμούν τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και να αδιαφορούν για την κοινωνική έκρηξη στην χώρα.

Άλλωστε στις Άλπεις, όπου πάνε για σκι οι Ευρωπαίοι καλοπληρωμένοι αξιωματούχοι, είναι πολύ μακριά για να νιώσουν την μιζέρια στην αυτοί οι κύριοι έχουν "βουτήξει" έναν ολόκληρο λαό.

Διαβάστε επίσης:

Eurogroup: Ζητούν επιτάχυνση προσπαθειών από την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» κυβέρνησης - τρόικας

Απόλυτο αδιέξοδο με την τρόικα!

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα «παιχνίδια» της τρόικας

Απάντηση Στουρνάρα: Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου