ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» κυβέρνησης - τρόικας

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» κυβέρνησης - τρόικας

-«Περίεργες» ανακοινώσεις και «ύποπτη» καθυστέρηση.

-Λύσεις μέχρι την Παρασκευή ζήτησε από τους υπουργούς ο Σαμαράς.

Επί βελγικού εδάφους μεταφέρεται η "μάχη" της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, με τα επιτελεία υπουργείου Οικονομικών και τρόικας να βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες.

Κύκλοι του Euro Working Group κάνουν λόγο για την πλέον... αργή διαδικασία αναθεώρησης στα χρόνια του μνημονίου. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ακόμη βρίσκεται σχεδόν στο σημείο μηδέν: δεν έχουν ανοίξει καν κρίσιμα πεδία όπως το μεσοπρόθεσμο, το χρηματοδοτικό κενό του 2014 αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους που θα απελευθερώσει τη δόση του ΔΝΤ.

Εξηγούν μάλιστα ότι «ναι μεν υπάρχουν καθυστερήσεις, ναι μεν η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αλλά και η αδιαλλαξία στην παρούσα διαπραγμάτευση... περισσεύει».

Κρίσιμο Eurogroup

Η επόμενη «πράξη» αναμένεται σήμερα στο Eurogroup το οποίο θα δώσει και την «εντολή» στην τρόικα η οποία επιστρέφει στην Αθήνα την Παρασκευή, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών δείχνει έτοιμος να συγκρουστεί, έχοντας στην «φαρέτρα» των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς και τα νέα στοιχεία για υπέρβαση κατά 700 εκατ. ευρώ του στόχου εσόδων Οκτωβρίου.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τη στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων που έκαναν λόγο για χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ο... ανώνυμος παράγοντας της Ευρωζώνης, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν χάσει τη δυναμική τους ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» αλλά και ότι η απόσταση είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να φτάσει η ώρα των διακοπών για σκι, δηλαδή το Φεβρουάριο!

Η αντίδραση του Γ. Στουρνάρα, ήρθε μετά την 3ωρη διαπραγμάτευση "Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα", δήλωσε.

Μάλιστα ερωτήματα προκάλεσε σε πολιτικούς κύκλους και το γεγονός γιατί τόσο έντονες αναφορές από τις Βρυξέλλες κατά της ελληνικής πλευράς, την ίδια ώρα που στην Αθήνα για πρώτη φορά, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ «ο πάγος έσπασε».

Η τρόικα σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ «υποχώρησε» στις απαιτήσεις της για τα μέτρα του 2014 από τα 2,9 δισ. ευρώ που είχε θέσει αρχικά σε χαμηλότερα επίπεδα τα οποία άλλα στελέχη προσδιόριζαν σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Σαμαράς σε υπουργούς: Τρέξτε τα προαπαιτούμενα

Συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους συναρμόδιους υπουργούς είχε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων.

Ο κ. Σαμαράς αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κατέστησε σαφές προς όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώσουν άμεσα τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα προκειμένου την Παρασκευή με την επιστροφή από το eurogroup η ελληνική πλευρά να εμφανιστεί έτοιμη.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να παραμείνει ανοικτό μόνο το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 ώστε και οι εκπρόσωποι των δανειστών να μην έχουν πλέον καμία δικαιολογία για να καθυστερούν.

Δευτερευόντως ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του Εurogroup στις 22 Νοεμβρίου ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πιέσεις ειδικά για τα 4 ορόσημα – προαπαιτούμενα.

Ωστόσο αγκάθι παραμένουν τα ΕΑΣ όπου κύκλοι του υπουργείου Άμυνας σημειώνουν ότι η κυβέρνηση και εδώ, όπως και στο θέμα της κατάθεσης του προϋπολογισμού, θα πρέπει να προχωρήσει μονομερώς και να περιμένει τις όποιες αντιδράσεις της τρόικας, αφού χρόνος για συμφωνία δεν υπάρχει.

Διαβάστε επίσης:

Απόλυτο αδιέξοδο με την τρόικα!

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα «παιχνίδια» της τρόικας

Απάντηση Στουρνάρα: Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου

Ευρωπαίος αξιωματούχος:Χάσμα μιλίων και δισ. μεταξύ Τρόικας-Κυβέρνησης

Στον «αέρα» όλα τα νομοσχέδια με την Τρόικα να μην απαντά

Προς μερική απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας