ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» όλα τα νομοσχέδια με την Τρόικα να μην απαντά

Στον «αέρα» όλα τα νομοσχέδια με την Τρόικα να μην απαντά

Έως τις 10 - 15 Δεκεμβρίου εκτιμά η ελληνική πλευρά, ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου φέτος.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, «υπάρχει μια κατ' αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν, είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα».

Λόγω των συναρμοδιοτήτων για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, στη συνάντηση με την τρόικα ήταν παρόντες, οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στον αντίποδα, η τρόικα είναι απόλυτη όσον αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις και εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους (και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης).

Σημειώνεται, ότι αυτή την ώρα γίνεται νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν περνάει από το ΠΑΣΟΚ, ως έχει

Σε «θρυαλλίδα» για το μέλλον της κυβέρνησης εξελίσσεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, καθώς χωρίς να υπάρξουν αλλαγές όλα δείχνουν πως αυτό το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί στη Βουλή από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο και κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να είναι πιο συσπειρωμένη και χωρίς παρατράγουδα.

Μετά το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι χωρίς αλλαγές δεν πρόκειται να ψηφίσει τον φόρο ακινήτων, ακόμη ένας βουλευτής του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Μωραίτης, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε ταυτόσημη θέση.

«Αν το σχέδιο για το φόρο ακινήτων παραμείνει ίδιο, δεν πρόκειται να περάσει, δεν πρόκειται να ψηφιστεί. Ο νόμος πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά και άλλη προοπτική, σύμφωνα με τα όσα ζητά το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κασσής και σήμερα επανέλαβε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τις ίδιες θέσεις του. Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκειμένου να ηρεμήσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες και να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα της τρόικας.

Για το λόγο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε εσπευσμένα τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη σε συνάντηση με τον αρμόδιο του ΠΑΣΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα κ. Κουτσούκο.

Αυτό δείχνει πως το φλέγον ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων έχει ξεφύγει πλέον από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και βρίσκεται πλέον στα χέρια των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που θα αποφασίσουν τις αλλαγές, όμως και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει χωρίς την έγκριση της Τρόικας, αφού δεν απαντά θετικά για κανένα από τα φλέγοντα νομοσχέδια που επίκεινται συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

Μωραΐτης: Αν δεν αλλάξει, ο ενιαίος φόρος δεν θα περάσει

ΣΥΡΙΖΑ: Σαμαράς-Βενιζέλος υπό διαρκή μομφή από την ελληνική κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - Χατζηδάκη και τρόικας