ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μύθος της ανάπτυξης και οι ανύπαρκτες επενδύσεις

Ο μύθος της ανάπτυξης και οι ανύπαρκτες επενδύσεις

Επειδή βέβαια οι διάφοροι δημοσιολόγοι και γυρολόγοι του δημόσιου βίου διατείνονται ότι από το 2014 θα επέλθει ανάπτυξη και ανάκαμψη δημιουργώντας φρούδες ελπίδες στο σύνολο του ελληνικού λαού, καλό θα ήταν οι κυβερνώντες να ξεκαθαρίσουν στους πολίτες ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην προ κρίσεως ευημερία.

Εν ολίγοις, θα ζήσουμε για πάρα πολλά χρόνια με μισθούς που δεν θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ (καθαρές αποδοχές) και οι συντάξεις θα διαμορφωθούν στα 350 ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος του συνταξιοδοτούμενου πληθυσμού.

Η απάντηση στο «γιατί η κρίση δεν είναι προσωρινή;» είναι πολύ απλή. Διότι για να επέλθει μισθολογική ευημερία, που θα επιτρέψει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, θα πρέπει η ανεργία να πέσει από το 28% που βρίσκεται σήμερα, σε μονοψήφιο αριθμό.

Κανείς όμως δεν λέει ευθέως στον ελληνικό λαό ότι ακόμα και με τις πιο πρόχειρες οικονομοτεχνικές αναλύσεις για να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα της, πάλαι ποτέ, εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (780 ευρώ καθαρές αποδοχές για τον βασικό μισθό) θα πρέπει η χώρα να ρίξει την ανεργία από το 28% που βρίσκεται σήμερα, στο 8%! Τουλάχιστον είκοσι μονάδες κάτω! Κοινώς θα πρέπει η χώρα να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4%, κάθε χρόνο, για μια δεκαετία τουλάχιστον!!!

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του εγχειρήματος δεν έχετε παρά να αναλογιστείτε ότι τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης και τέτοιο «οργασμό εργασίας» και παραγωγικότητας η Ελλάδα είχε «πιάσει» μόνο κατά την περίοδο των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που γινόντουσαν χιλιάδες κατασκευές κτιρίων και οδικών αξόνων με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακόμα κι αν δεχθούμε τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις της τρόικα και του οικονομικού επιτελείου για συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4% από το 2018 και μετά, τότε, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, οι μισθοί θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα το 2028!

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB