ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών

Σε χαμηλότερα επίπεδα οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών

Η σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά τον περασμένο Οκτώβριο συμπαρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα τους ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών για το σύνολο του 10μήνου του περασμένου έτους.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η αναθεώρηση προς τα πάνω όλων των στοιχείων έναντι των αρχικών εκτιμήσεων και η βελτίωση έστω και οριακά των επιδόσεων στους υπόλοιπους κλάδους εξαγώγιμων προϊόντων, συνιστούν θετική εξέλιξη, εν αναμονή και των στοιχείων για την πορεία των εξαγωγών πριν το διάστημα των εορτών.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 2,32 δισ. ευρώ, έναντι 2,57 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου του 2012, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 9,6%. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν μείωση κατά 12,2%, που αποτελούσε αρνητικό ρεκόρ 4ετίας. Αντίστοιχα, ανοδική αναθεώρηση προέκυψε και για τις εξαγωγές εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, που μειώθηκαν μεν κατά 2,3%, αλλά λιγότερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί (-4,3%).

Το αποτέλεσμα, των αναθεωρήσεων αυτών, αλλά και της συνέχισης των πιέσεων στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας, είναι ότι καταγράφεται πλέον σε επίπεδο 10μήνου 2013, αύξηση κατά 3,7% στη συνολική αξία των εξαγωγών έναντι του 10μήνου του 2012. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2013 προέκυπτε αύξηση 5%, έναντι του 9μηνου του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, για την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2013 καταγράφεται μείωση 2%, σε σχέση με το 10μηνο του 2012, ποσοστό οριακό βελτιωμένο σε σχέση με τους ρυθμούς μείωσης των εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) που είχαν καταγραφεί στο 9μηνο του περασμένου χρόνου (-2,3%).

pic-0-norm

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι πρόσφατες εξαγγελίες και οι προβλέψεις για την εν γένει πορεία, πολιτική και οικονομική, της χώρας μας, αλλά και τα διαγγέλματα των Ανωτάτων Αρχόντων της Πολιτείας, αποτύπωσαν τις ελπίδες επιτυχίας των σχεδίων που αφορούσαν το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα μας για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Σε έναν αντίστοιχο απολογισμό, καταγραφή και σχεδιασμό προχώρησαν και οι εξωστρεφείς Έλληνες επιχειρηματίες. Άνθρωποι προσγειωμένοι, με εμπειρία των διεθνών αγορών, εξετάζοντας με ψυχραιμία τα γεγονότα, ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις δραστηριότητές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με το νέο έτος θα πρέπει να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Οι εισαγωγές

Καθολική υποχώρηση έφερε ο περασμένος Οκτώβριος για τις εισαγωγές στη χώρα. Τόσο συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών (-7,9%), όσο και εξαιρουμένων αυτών (-8,5%), οι εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, αλλά και Τρίτες Χώρες ήταν σημαντικά μειωμένες, ως αποτέλεσμα του περιορισμού της ζήτησης και της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, αλλά και της παραγωγής σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

1298613

Ως αποτέλεσμα, σε επίπεδο 10μηνου (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2013) καταγράφηκε μείωση 3,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας στα 39,4 δισ. ευρώ, έναντι 41 δισ. ευρώ στην ίδια περίοδο του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνάει το 5,4%. Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2013, η μείωση των εισαγωγών υπολογίζονταν στο -3,5% και των εισαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή στο 5,1%. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας διαμορφώθηκε στο 10μηνο του 2013 στα 16,23 δισ. ευρώ, ήτοι 13,1% χαμηλότερα από τα 18,68 δισ. ευρώ του 9μήνου του 2012. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τόσο από τις εξαγωγές, όσο και από τις εισαγωγές, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας υποχώρησε κατά 9,5%.