ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις!

Νέο αλαλούμ με τις αποδείξεις!

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού βρίσκονται οι φορολογούμενοι με την αναποφασιστικότητα της πολιτείας να καταλήξει σε μια τελική μορφή για τη συλλογή των αποδείξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα ακόμα σχέδιο που θα ισχύσει φέτος, με το οικονομικό επιτελείο να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη συλλογή αποδείξεων από τα super market, ενώ ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και τα πρατήρια καυσίμων.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε εξαιρέσει τα εν λόγω καταστήματα, με το σκεπτικό ότι τα super market εκδίδουν αποδείξεις, ενώ τα πρατήρια έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών – εκροών και πλέον δεν αποτελούν κλάδο με υψηλή παραβατικότητα φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι αποδείξεις από τα super market και τα καύσιμα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των δαπανών ενός νοικοκυριού, πέρασε η άποψη να μπουν ξανά στο μέτρο, με τη διαφορά όμως ότι η εφορία δεν θα αγνωρίζει το σύνολο της αξίας, αλλά το 50% αυτής!

apod

Για το 2014, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ίση με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (από το 25% που ίσχυε μέχρι και σήμερα), ενώ αν δεν καταφέρουν να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 22% πάνω στη διαφορά.

Για παράδειγμα,

φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ:

συλλέγει αποδείξεις 500 ευρώ (αντί για 1.000)

έχει πρόστιμο 22% στη διαφορά ανάμεσα στα 500 ευρώ και τα 1.000 ευρώ=110 ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ρίχνει το βάρος σε κλάδους που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για φοροδιαφυγή, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να πατάξει το φαινόμενο ασκώντας πιέσεις σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

Η ένσταση όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετές ομάδες του πληθυσμού, με βάση τις νέες «τσεκουρωμένες» μισθολογικές απολαβές, θα πρέπει να αναζητήσει και άλλες αποδείξεις, αφού τα τρόφιμα αποτελούν την κυριότερη δαπάνη, τα οποία θα υπολογίζονται στο 50%.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, δεν θα αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για δαπάνες:

Λογαριασμοί ΔΕΚΟ,

Μεταφορικά εισιτήρια,

Διόδια,

Λογαριασμοί τηλεφωνίας

Ιατρικές δαπάνες,

Δωρεές

Και γενικά όσες δαπάνες οδηγούν απευθείας σε μείωση φόρου.

Όπως φαίνεται πάντως, το οικονομικό επιτελείο άφησε στην άκρη, τουλάχιστον για φέτος, το «πορτογαλικό μοντέλο», το οποίο προέβλεπε την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων, αλλά και μπόνους σε ..είδος!

Διαβάστε επίσης:

Σχέδια για αλλαγές στις αποδείξεις που θα πρέπει να μαζεύουμε

Όλες οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουμε για το 2014