ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital για Ελλάδα: «Η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς κτηματολόγιο»

Capital για Ελλάδα: «Η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς κτηματολόγιο»

«Καταστροφή» χαρακτηρίζεται η ανυπαρξία κτηματολογίου στην Ελλάδα, γιατί χωρίς αυτό «κανείς σώφρων επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει γη και καμία τράπεζα δεν πρόκειται να δώσει δάνειο».

Το Capital σημειώνει ότι το 1995 η Ελλάδα είχε εισπράξει 150 εκ. ευρώ από την ΕΕ για τη σύνταξη κτηματολογίου, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει με τις δικές της δυνάμεις. «Όποιος θέλει να ξέρει σε ποιόν ανήκει ένα κομμάτι γης.. Ένας ολόκληρος στρατός από ειδικούς του κτηματολογίου, δημοσίους υπαλλήλους, δικηγόρους και συμβολαιογράφους βγάζει πολλά χρήματα από την ενασχόλησή του με αυτές τις πληροφορίες. Όλοι αυτοί ζουν από το ελληνικό χάος και δεν θέλουν να συνταχθεί κτηματολόγιο» γράφει το Capital.

Έτσι, την «παροχή συμβουλών» για το κτηματολόγιο αναλαμβάνει πλέον ένας Ολλανδός, ο Ρικ Βάουτερς, που έχει ήδη εργαστεί σε παρόμοια projects στην Ουκρανία, στη Μογγολία και στο Βιετνάμ. «Το ένα στα πέντε κτίρια είναι παράνομο» λέει ο Βάουτερς για την ελληνική του εμπειρία. Και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το 2020».

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά η κτηματογράφηση σε Πειραιά, Περιστέρι, Αιγάλεω και Αγ.Βαρβάρα