ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντ. Στρος Καν: «Η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εάν ΔΝΤ και ΕΕ βοηθούσαν νωρίτερα»

Ντ. Στρος Καν: «Η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα εάν ΔΝΤ και ΕΕ βοηθούσαν νωρίτερα»
«Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ βοηθούσαν...

«Η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ βοηθούσαν νωρίτερα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, που παρευρέθηκε σε εκδήλωση του αμερικανικού πανεπιστημίου Washington, αφήνοντας αιχμές για καθυστερήσεις στην ΕΕ, που οφείλονται στο έλλειμμα διακυβέρνησης.

«Όσο το αργότερο, τόσο το χειρότερο» σχολίασε ο Στρος Καν, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η χώρα δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, παρά αποσκοπεί στην επιστροφή στις αγορές.

Επίσης, ο Ντομινίκ Στρος Καν χαρακτήρισε «εύθραυστη, άνιση και γεμάτη αβεβαιότητα» την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους μόνο στην σταθερότητα των τιμών, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι αποτελεί απειλή για την γενικότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών και το υπέρογκο δημόσιο χρέος που έχουν κάποιες χώρες.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι αυτήν την περίοδο στη Μέση Ανατολή απαιτούνται εκτεταμένες και περίπλοκες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, που θα απαιτήσουν χρόνο. «Οι σημερινές δυσκολίες για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη μακροοικονομική σταθερότητα» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι έτοιμη για να βοηθήσει.

«Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερος φιλελευθερισμός»

Επίσης, ο Ντομινίκ Στρος Καν υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση υπαγορεύει μια «μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό», ενώ έθιξε τις δυο πλευρές της παγκοσμιοποίησης, που από τη μία προσέφερε πολύ, αλλά από την άλλη έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχια. «Έχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς», προσέθεσε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την ανισότητα αυτή και ως μία από τις σιωπηλές αιτίες της κρίσης και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα πρέπει «να συνάδει με μία δίκαιη και πιο αναλογική κατανομή των εισοδημάτων όλων των κοινωνικών στρωμάτων».

Πηγή: Newscode.gr