ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε το 2014

Ποιες αποδείξεις μαζεύουμε το 2014

Νέες διευκρινίσεις για τη συλλογή των αποδείξεων έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με απόφαση του Γιώργου Μαυραγάνη, που εστάλη για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος, ενώ στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις 10.500 ευρώ, υπάρχει πρόστιμο 22% στην διαφορά.

Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο ίδιος ο φορολογούμενος, η σύζυγος του ή τα τέκνα που τον βαρύνουν και περιλαμβάνονται στις παρακάτω ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

− Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά),

− Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός),

− Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση)

− Ομάδα 4 (Στέγαση) μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

− Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες)

− Ομάδα 7 ( Μεταφορές) μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και η επισκευή αυτοκινήτου / μοτοσυκλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα και τα λιπαντικά,αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί.

− Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες)

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια.

− Ομάδα 10 (Εκπαίδευση) μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.

− Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια)

− Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες)

«Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση».

Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Ποιοι εξαιρούνται

Οι υπάλληλοι του υπουργείου εξωτερικών και των λοιπών δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, της μόνιμης αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο εξωτερικό, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι γλιτώνουν το 2014 από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Οι αποδείξεις για τους συζύγους

Το ποσό των αποδείξεων που θα υποβάλει ένα ζευγάρι λογίζεται συνολικά και για τους δύο και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν. Ο επιμερισμός γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο μεγάλες παγίδες που κρύβουν τα μπλοκάκια

Δείτε ποιες αποδείξεις περνούν στην εφορία και ποιες όχι

Επικίνδυνη χημική ουσία στις αποδείξεις!