ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νικολάϊ Στάρικοβ για τα προβλήματα με το ρώσικο φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Νικολάϊ Στάρικοβ για τα προβλήματα με το ρώσικο φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Στην δημοσιογράφο Έλενα Κοντράτοβα που εργάζεται στον Athens International Radio «air104.4fm» μίλησε ο συγγραφέας και πολιτικός αρθρογράφος, ένας από τους προέδρους του κόμματός «Μεγάλη Πατρίδα» Νικολάι Σταρίκοφ.

«Στα βιβλία μου προσπαθώ με την λογική να εξηγήσω τι βρίσκεται πραγματικά πίσω από τα ωραία λόγια και τα ιστορικά κλισέ. Προσπαθώντας να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται για τον εαυτό τους να κατανοήσουν τι συνέβη και συμβαίνει"

Νικολάι Βίκτοροβιτς, είναι γνωστό ότι η «Gazprom» προχώρησε στο σύστημα προπληρωμής των όγκων του φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιεί η Ουκρανία. Η απόφαση αυτή πως μπορεί να επηρεάσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη;

Στην πραγματικότητα, σήμερα αυτό εξαρτάται, κυρίως, από τις περαιτέρω ενέργειες της Ουκρανίας. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία, καθ' υπαγόρευση των ΗΠΑ κάνει κάθε τι για να συντηρήσει τη σύγκρουση σχετικά με το φυσικό αέριο στην καρδιά της Ευρώπης.

Starikov

Για μένα είναι απολύτως σαφές ότι ο σκοπός των Αμερικανών είναι να σταματήσει η παροχή του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, δηλαδή, να δημιουργηθεί μια σύγκρουση μεταξύ την Ευρώπης και της Ρωσίας. Παράλληλα, αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γιατί με τις σημερινές τιμές του δεν είναι κερδοφόρο, πράγμα όμως που σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων. Αυτός είναι μέγιστος στόχος των ΗΠΑ που προσπαθούν να επιτύχουν με τη βοήθεια της Ουκρανίας. Έτσι εξηγείται η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία εκ μέρους της Ουκρανίας.

Και όλα αυτά αντί να καταβάλει το χρέος της και να συμπεριφερθεί με το ανάλογο τρόπο, αρνήθηκε να πληρώσει τα χρήματα που χρωστάει και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό νέας τιμής, για ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ήδη καταναλωθεί.
Επιπλέον, το Κίεβο απαιτεί να ανανεώσει τη σύμβασης με τη νέα τιμή για τις καινούριες ποσότητες. Μου φαίνεται ότι στις συνθήκες παγκόσμιας αγοράς, αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Ως εκ τούτου, από τα περαιτέρω βήματα της θα καθορίζεται και η θέση της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει πλέον μια εποικοδομητική θέση για αυτό: αν δεν πληρώσετε για τις ποσότητες που έχετε καταναλώσει, η περαιτέρω παροχή θα εξαρτιέται από τα ποσά που θα καταβάλατε, δηλαδή θα προπληρώνετε. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, υπ' αυτές τις συνθήκες , η Ουκρανία θα «κλέβει» το φυσικό αέριο για να αναγκάσει τη Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Είναι απλώς αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι ο απώτερος στόχος των Αμερικανών και της Ουκρανίας είναι να διακόψει η Ρωσία τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί της Ρωσίας κάνουν υπαινιγμό ότι πίσω από την Ουκρανία βρίσκεται τρίτη χώρα, και εσείς ευθέως την ονομάζεται. Πες μου τι κερδίσει η ΗΠΑ από την σύγκρουση Ρωσία-Ευρώπη για το φυσικό αέριο;

Οι ΗΠΑ σήμερα έχουν πρόβλημα ανάπτυξης της οικονομίας του. Συνεπώς θα πρέπει να βρουν πόρους από τις οικονομίες των άλλων χωρών. Όπως σας ανέφερα ήδη ο σκοπός των ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν διαμάχη μεταξύ της Ευρώπης με την Ρωσία, να δείξει ότι η Ρωσία είναι ένα κακό, να εμφυσήσουν στους Ευρωπαίους αρνητικά συναισθήματα για την Ρωσία. Είναι θετικό το γεγονός ότι τώρα έχουμε καλοκαίρι, αλλά το καλοκαίρι αργά ή γρήγορα θα τελειώσει, μετά έρχεται το φθινόπωρο, και μετά ο χειμώνας . Και φυσικά, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές με πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθούν την είδηση ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι τα σπίτια τους δεν θα έχουν θέρμανση, ότι τα εργοστάσια θα σταματήσουν την παραγωγή τους. Ως εκ τούτου, ο απώτερος στόχος είναι η σύγκρουση που οργανώνεται αποκλειστικά από την Ουκρανία καθ' υπαγόρευση των ΗΠΑ για να μπλέξει την Ευρώπη με τη Ρωσία. Εμείς δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της «Gazprom" Αλεξέι Μίλερ, χαρακτηρίζει τις αναστρέψιμες προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία ως δόλιες. Τι σημαίνει αντίστροφη προμήθεια και πώς η Ουκρανία μπορεί να «κλέψει» ποσότητες του φυσικού αερίου;
Τα πράγματα έχουν ως εξής: στο «αγωγό» που περνάει από την έδαφος της Ουκρανίας, κάνουν την έγχυση αερίου και δεν μαρκάρουν για ποια χώρα είναι το αέριο: για την Ουκρανία, για την Ελλάδα, τη Γερμανία και το κ.λπ. Έρχεται ένα ορισμένο ποσό του φυσικού αερίου, η Ουκρανία, ως καταναλωτής, παίρνει ένα μέρος για την δίκη της χρήση, και το υπόλοιπο του φυσικού αερίου διοχετεύεται σε άλλα κράτη της. Τοποθετώντας μετρητές στην είσοδο και έξοδο του αγωγού μπορούν πολύ εύκολα να προσδιορίσουν τον όγκο του φυσικού αέριου, που θα λαμβάνει η Ουκρανία. Όταν η Ρωσία λέει: «Δεν μπορείτε πλέον να πάρετε φυσικό αέριο, επειδή δεν έχετε πληρώσει και δεν υπάρχουν καταβολές προπληρωμής», η Ουκρανία, σύμφωνα με τους κανόνες της ευπρέπειας, δεν πρέπει θα πάρει ούτε ένα κυβικό αερίου, αυτή όμως θα εξακολουθεί να καταναλώνει.. Αυτή είναι η πρώτη μου ανησυχία σε ό,τι αφορά τη «μη επιτρεπόμενη κατανάλωση του φυσικού αερίου» (κλοπή).

Στις διαπραγματεύσεις οι Ουκρανοί άμεσα λένε ότι δεν πρόκειται καν να πληρώνουν για αυτή την ποσότητα αερίου. Το ίδιο ισχυρίζονται για το αναστρέψιμο σύστημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξηγήσουν στους ακροατές σας: αυτό σημαίνει ότι παραδείγματος χάριν, το ρωσικό φυσικό αέριο που πέρασε μέσω του αγωγού από την Ουκρανία, κατά ένα μαγικό τρόπο επιστρέφει πίσω, μέσω του ιδίου αγωγού στην Ουκρανία; Λοιπόν, κατ' αρχάς, δεν υπάρχει τέτοιος αγωγός. Και όλοι εμείς καταλαβαίνουμε ότι το αέριο δεν μπορεί να ρέει σε δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Αυτό είναι ανοησία. Ως εκ τούτου, με αυτόν τον τρόπο κάποιοι θέλουν θα καλύψουν την κλοπή του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και να πουν ότι η Ουκρανία είχε λάβει το αέριο από άλλες χώρες, για παράδειγμα, από τη Σλοβακία, ενώ στην πραγματικότητα θα πρόκειται για ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Βέβαια, κανείς δεν αναφέρει ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να καταβάλει πληρωμές για κάθε προμηθευτή φυσικού αερίου. Πιστεύετε ότι η Σλοβακία θα είναι τόσο αφελής ώστε να πληρώνει τη Ρωσία; Έτσι ακόμα και αν βρει κάποιο τρόπο θα προμηθεύεται με φυσικό αέριο, η Ουκρανία δεν θα πληρώνει τη Σλοβακία. Θα δώσω μια παρόμοιο παράδειγμα. Φανταστείτε ότι εσείς δεν πληρώνετε το φως και όταν ο πάροχος απαιτήσει από εσάς να το πληρώσατε, εσείς λέτε ότι είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται, αλλά υπό έναν όρο: αν η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί στο μισό και συνάψετε νέα συμφωνία στην οποία η τιμή θα είναι δύο φορές χαμηλότερη από την τρέχουσα. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα πληρώσετε για την ηλεκτρική ενέργεια που έχετε καταναλώσει, αλλά ούτε και για τους νέους λογαριασμούς που θα ακολουθήσουν. Καταλάβετε ότι στον πολιτισμένο κόσμο δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Η Ουκρανία σήμερα συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Ρωτήστε τον εαυτό σας, ένας ενήλικας, ένα πολιτισμένο κράτος θα συμπεριφερόταν με αυτό το τρόπο χωρίς να έχει κανέναν πίσω; Και πίσω από την Ουκρανία βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Γι 'αυτό είναι αναγκαίο να αρχίσει την κατασκευή άλλου αγωγού;

Όσον αφορά την κατασκευή των εναλλακτικών αγωγών, βλέπουμε μια κατάσταση όπου η ΕΕ για κάποιο λόγο, αντί να προχωρήσει το «South Stream» για να είναι εντελώς ανεξάρτητη από μια τέτοια «περίεργη θέση» της Ουκρανίας, πράττει το εντελώς αντίθετο και ασκεί πίεση μαζί με τους Αμερικανούς, σε αυτή την περίπτωση, στη Βουλγαρία, για να μην κατασκευαστεί αυτό το έργο.

gaz

Αυτό είναι παράλογο!
Δεν είναι παράλογο, είναι η πολιτική! Δεν θέλω να αναστατώσω το ελληνικό κοινό, αλλά η Ευρώπη σήμερα δεν είναι μια ανεξάρτητη πολιτική οντότητα, δεν είναι ένας ανεξάρτητος πολιτικός παίκτης. Και δεν μιλάμε για τα μικρά κράτη. Στη Γερμανία βρίσκονται ακόμη στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Από ποιους αυτοί προστατεύουν τη Γερμανία;» Ναι, κάποτε στην Ανατολική Γερμανία υπήρχε ο σοβιετικός στρατός, και στη Δυτική Γερμανία ήταν τα στρατεύματα των Αμερικάνων και των Βρετανών. Ο Σοβιετικός στρατός αποσύρθηκε, αλλά ο αμερικανικός παραμένει. Από ποίον προστατεύει την Γερμανία σήμερα; από το μέλος του ΝΑΤΟ τη Πολωνία, μήπως από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο ή τη Γαλλία; Προστατεύει την Γερμανία από τους Γερμανούς. Έτσι, βλέπουμε ότι οι ενέργειες των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι σαν ένα είδος «ενεργειακής αυτοκτονίας», και αυτό γίνεται υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Νικολάι, κατά τη γνώμη σας, πως μπορεί να λήξη αυτής τη σύγκρουση, και πόσο σύντομα;
Αυτή η σύγκρουση πάντα θα είναι διαρκής, εφόσον δεν θα κατασκευαστεί ένας αγωγός, οποίος θα εξασφαλίσει τους απαιτούμενους όγκους ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, που θα περνάει εκτός του εδάφους της Ουκρανίας. Ή έως ότου θα έρθει στην εξουσία μια ανεξάρτητη κυβέρνηση στην Ουκρανία. Όμως, λόγω του εμφυλίου πολέμου που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία, το ζήτημα αυτό δεν προβλέπεται να επιλυθεί στο άμεσο μέλλον. Έτσι, μέχρι τότε, δυστυχώς αυτή η σύγκρουση θα είναι διαρκής και δεδομένου ότι ο σκοπός σε αυτή την περίπτωση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, είναι να διακόψουν την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, βλέπω ως πολύ πιθανό να επιτύχουν το στόχο τους, παρά την αντίθεση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα.

Βλέπετε την ΕΕ στο ρόλο του ρυθμιστή της σύγκρουσης;

Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Ε.Ε είναι σαν ένα άλογο που οι Αμερικανοί το μαστιγώνουν για να πάει επιτέλους εκεί που δεν θέλει να πάει. Και δεν υπάρχει καν ένα καρότο μπροστά στην μούρη του. Ούτε ένα καρότο - μόνο μαστίγιο. Αμερικανοί διπλωμάτες εδώ και κάπως καιρό, χρησιμοποιούν αποκλειστικά το μαστίγιο, ξεχνώντας το κλασικό ρητό ότι το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το καρότο.