ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο

Στα 2,3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο

Στα 2,3 δισ. ευρώ ή στο 1,25% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 800 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού την επτάμηνη περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,7 δισ. ευρώ ή στο 0,95% του ΑΕΠ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ.

Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του βελτιωμένου, επικαιροποιημένου, εφετινού στόχου περίπου κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται, αιτιολογημένα λόγω της μεταφοράς των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), ύψους 1,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, αλλά αισθητά υψηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τον βασιλικό τάφο της Αμφίπολης - Τα σενάρια για τον Μέγα Αλέξανδρo

Αμφίπολη: Μπροστά σε μοναδικές ανακαλύψεις οι αρχαιολόγοι (pics&vid)

Νέα δεδομένα για τον «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην Αμφίπολη

Πώς και πού χάθηκαν τα ίχνη του Μ. Αλεξάνδρου;

«Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αμφίπολη» (vid)