ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δεδομένα για τον «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην Αμφίπολη

Νέα δεδομένα για τον «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην Αμφίπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στην Αμφίπολη Σερρών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό εύρημα είναι τελικά ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, μετά και την αποστασιοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού και των αρχαιολόγων που μετέχουν στην έρευνα από τα δημοσιεύματα, οι ιστορικές πηγές που επικαλείται καθημερινή εφημερίδα υποστηρίζουν πως οι κάτοικοι της Αμφίπολης στα αρχαία χρόνια, υποστήριζαν πως βρίσκεται θαμμένος στην περιοχή «ένας μεγάλος βασιλιάς».

Μετά από αυτό το σενάριο, το οποίο θέλει να είναι μεν θαμμένος κάποιος βασιλιάς στην Αμφίπολη όχι όμως ο Μέγας Αλέξανδρος, υπάρχει και ένα δεύτερο το οποίο ενισχύεται από την καταγραφή του αρχαίου ιστορικού Διόδωρου του Σικιελιώτη. Σύμφωνα με τον ιστορικό, ο Μέγας Αλέξανδρος, γοητευμένος με την Αμφίπολη, σκόπευε να φτιάξει έναν ναό για να τιμήσει την πόλη απ' όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. για την εκστρατεία στην Ασία.

Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, οι ντόπιοι έδειχναν στους επισκέπτες τον τάφο του στην Αλεξάνδρεια ώς το 391 μ.Χ. Μετά χάνονται τα ίχνη του. Κανείς δεν μπορούσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο πού βρίσκεται ο τάφος του Αλεξάνδρου. Κάποιοι μίλησαν για τον παλιό θρύλο των κατοίκων της αρχαίας Αμφίπολης, που λέει πως κάπου εκεί βρίσκεται «ένας τρανός βασιλιάς».

Οι αρχαιολόγοι που μετέχουν στην ανασκαφή, είναι εντυπωσιασμένοι από το εύρημα, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, η Κατερίνα Περιστέρη η οποία είναι επικεφαλής της ανασκαφής, επισημαίνει: «Κατασκευασμένος στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., συμπίπτει ιστορικά «με μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν πολλά και δραματικά γεγονότα στη Μακεδονία και στην Αμφίπολη ειδικά, με τις διαμάχες των επιγόνων του Αλεξάνδρου και τον θάνατο της Ρωξάνης και του μικρού Αλεξάνδρου Δ' κατόπιν διαταγής του Κάσσανδρου»

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Είναι αυτός ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου; Δείτε τις φωτογραφίες

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων για τον αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη

Βρέθηκε ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στις Σέρρες;

Ρεκόρ επισκέψεων στην έκθεση για τον Μ. Αλέξανδρο στο Σίδνει

«Στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί θεματικό πάρκο Μ. Αλεξάνδρου