ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο δημοσιονομικό κενό «βλέπει» η τρόικα

Διπλάσιο δημοσιονομικό κενό «βλέπει» η τρόικα

''Καίει" η τρόικα τα επικοινωνιακά χαρτιά της κυβέρνησης. Προβλέπει διπλάσιο δημοσιονομικό κενό και μικρότερη ανάπτυξη για το 2015 από την αρχικά αναμενόμενη προϊδεάζοντας για αρνητικά αποτελέσματα στην αξιολόγηση που δεν επιτρέπουν σενάρια περί εξόδου από το μνημόνιο.


Στον αντίποδα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι οι προσδοκίες της Αθήνας για πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος μέσα από την οικονομική επέκταση δε θα επιβεβαιωθούν, και υπολογίζουν πως το προς κάλυψη δημοσιονομικό κενό – που το οικονομικό επιτελείο υπολόγιζε στο 1 δισ. - ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, από την προηγούμενη αξιολόγηση, η τρόικα είχε χαρακτηρίσει φιλόδοξους τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Ελλάδας για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Έχει επισημάνει, μάλιστα, πως η Ελλάδα θα πρέπει να εξοικονομήσει το 2015 επί πρόσθετα 1% του ΑΕΠ προκειμένου να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αμφιβάλλουν για την εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ – από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά 2,7 δισ. ευρώ – ενώ επιφυλάσσονται και για το δημοσιονομικό αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων.

Συνυπολογίζοντας το μη ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και την επιβράδυνση της ευρωζώνης, η τρόικα προβλέπει χαμηλότερους από τους αρχικά εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει δηλαδή ανάπτυξη της τάξης 2,5%-2,7% αντί για 2,9%.

Με τους δανειστές να επιμένουν στο στόχο για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, το ραντεβού των Γκ. Χαρδούβελη και Χρ. Σταϊκούρα με την τρόικα την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποδώσει τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: «Ασθενής η ανάκαμψη χωρίς τραπεζικό δανεισμό»